Amma?!

2015_05_0111

Så var det amningen dårå.. kan va meckigt, jobbigt, svårt... men Idde är ett jäkla proffs på det! Hon började käka redan i förlossningsrummet på BB Sophia och hittade sugteknik direkt. Sen har hon ju, som jag skrev igår, sovit mycket och inte varit särskilt på när det kommer till mat. Men när hon väl kan tänka sig att äta käkar hon på som om hon aldrig gjort annat.

Så himla skönt. Med Ennis höll jag på att greja ungefär en vecka innan det gick någorlunda bra. Sen kan jag ju säga nu, när jag märker hur lätt Idde har det, att amningen var lite krånglig med Ennis hela amningsperioden. Jag tyckte inte det då men nu inser jag att det kan va lättare. Idde kan jag bara lägga vid bröstet och hjälpa lite på traven och sen käkar hon. Då kan jag flytta mig, resa mig, prata och helt enkelt göra andra saker samtidigt. Det gick inte alls med Ennis. Första tiden fick jag hålla på en stund för att han skulle få bra tag, sen var det i princip blixtstilla läge som gällde. Var tvungen att ha honom i en särskild vinkel och position och var helt beroende av att ha amningskudde och bulla upp ordentligt runtomkring ett bra tag.

Här behövs ingen amningskudde. Om jag inte vill förstås. Nu kan jag dessutom förstå hur folk får till amningen ståendes, gåendes och i sele. Det hade aldrig funkat med Ennis men här kommer det ju gå som en dans.

Sen ska jag ju erkänna att det gör lite ont såklart. Det är ändå typ 8 månader sen jag ammade sist så lite van ska man ju bli. Och brösten är ju sprängfyllda och ömma nu innan man reglerat nivån på mjölken men jag tycker jag har ganska bra koll denna gången ändå.

Jag var dock lite oförberedd med en grej... Har en bröstpump men visste att själva flaskan kommit bort. Sen har jag typ tänkt att "jaja, det är ju säkert nån annan flaska som passar" men det var det ju inte upptäckte jag igår förmiddag när mjölken började rinna till. Då panikade jag lite och fick skicka iväg Johan till Babyproffsen för att köpa en ny bröstpump. Som tur var hade de öppet trots att det var första maj 🙂

Så nu har jag en ny pump, Medelas manuella, och pumpar ut lite när det behövs. Visst, det produceras mer mjölk när man pumpar men å andra sidan undviker jag alldeles för spända bröst och mjölkstockning. Man ska ju hitta en bra balans på det där ändå så jag tycker det är toppen med pump nu i början.

Idag har det dessutom gått mycket bättre med Iddes kräkningar. Har kunnat mata henne lite oftare, och inte så stora mängder, och sen försökt ha henne mer upprätt en stund efter måltid. Så hon har inte kräkts lika mycket. Det går också lättare idag eftersom hon är mer vaken. Så himla härligt när de börjar vakna till liv och man får se de små fina ögonen <3 2015_05_015

Något som också funkat direkt är nappen. Om Idde är sugen på napp tar hon den direkt och sen sitter den där. Ennis fick kämpa ett tag för att få in tekniken.. men nu älskar han ju sina nappar.. Men jag tycker det är skönt att Idde gillar napp så nu har jag kokat nappsoppa på alla nya små bebisnappar från diverse goodiebags. Dr Browns, Esska, MAM och Elodie Details är mest representerade 😀

0

8 thoughts on “Amma?!

 1. Hej Fining!
  Så härligt att det går bra med amningen. Tänkte bara ge dig ett litet tips i all välmening. Om det gör ont i bröstvårtorna så köp bröstvårtskrämen (mycket bröst nu,hihihi) PURELAN. Den är så jädrans braig. Jag använde den med Elsa och använder den än om jag får lite ont. Den är super plus att den är kanon även om man har torra läppar. Blir snyggt läppglans. Sen att den går att äta för bebben är det bästa så du slipper hålla på att tvätta bort och fixa hela tiden.

  Ha en fin dag och lycka till på eventet av Älskade Unge.
  Kram Jossan

  1. Tack för tipset fina du! Man vänjer ju sig ganska snabbt ändå tycker jag, så nu gör det inte så ont längre 😀 Kram!

 2. Hej fina!
  Jag ser verkligen fram emot amningsmys, hoppas att det kommer fungera bra den här gången också.
  Om du har mycket extra mjölk kan du donera den till för tidigt födda bebisar, det gjorde jag med Ylvas bröstmjölk.

  Ses imorgon! Kram

  1. Ja jag har tänkt det också men sen hinner jag typ inte ta tag i det.. 🙂 Kram!

 3. Vad härligt att det funkar fint med amningen. Är också lite nervös för hur det ska gå, men har inställningen att det kommer gå bra och hoppas på det bästa!

  Jag har en fråga om hur ni löst sovsituationen med en liten och en nyfödd? Hur och var sover storebror och hur och var sover lillasyster? Vår kille sover så bra på nätterna i sin spjälsäng i vårt sovrum, men när lillasyster kommer kanske det kommer bli ett för stort störningsmoment för honom om hon ska vakna flera gånger per natt. Plus att lillasyster kommer inte att kunna sova mellan oss i sängen i babynästet som han gjorde, för vill han komma ner i vår säng på morgonen så snor han runt så mycket att han smäller till både mig och sambon. Vi vill gärna inte att han sparkar lillasyster i huvudet.

  1. Ennis sover också i spjälsäng i vårt sovrum och Idde ligger i babynest i ett bedside crib intill vår säng på andra sidan. Än så länge har det gått bra, Ennis vaknar inte utan gnyr kanske till och bökar runt lite när Idde vaknar för mat. Sen sover han vidare. I och för sig skriker inte Idde så mycket heller.. så det är väl lite från barn till barn antar jag, hur det funkar. Men jag tycker det är bra med bedside crib i alla fall för där är hon lite skyddad från Ennis som också kan köra på som en ångvält ibland 😀

   Stort lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.