Detta kommer svida

2015_10_143

Att vara bloggare är ju väldigt roligt! En del av det är att man blir inbjuden på olika events och får träffa massa folk osv. På eventsen ingår det ofta en goodiebag med prylar från sponsorer eller utställare och den tysta överenskommelsen är att vi bloggare sen ska gå hem och skriva om det vi fått och helst länka till hemsidor osv.

Givetvis är det roligt att få produkter, det ska man ju inte klaga på, men när man har bloggat ett tag och fått ett antal goodiebags börjar man bli lite mer kritisk. Man vill inte skriva om vilket skit som helst.

I helgen var jag som bekant på barnmässan UnderBARA barn i Älvsjö, då som en av typ 100 "VIP-bloggare". Det skulle vara frukost och gratis inträde under fredagen, dock BARA under fredagen (mycket tydligt). Efter att ha varit en av typ 12 VIP-bloggare på Barnmässan i Karlstad var jag förberedd på fin frukost, en presentation av mässan, fotografering och en goodiebag med bra grejer. Och egentligen fritt inträde hela helgen, som jag nu visste att det inte skulle va men som det givetvis var på Barnmässan i Karlstad.

Och detta möttes jag av. Frukost bestående av en papperspåse med fralla, ett äpple och en festis + bryggkaffe. Man blev mottagen av glada medarbetare och fick sitt VIP-pass men sen var det bara hallaballo och alla var utspridda i hotellfoajén. Efter en stund var det någon som kom och sa att det var fotografering och presentation om några minuter. Gick dit och rörigheten fortsatte genom att det inte fanns någon fotograf vid fotoväggen så nån fotografering blev det inte. Presentationen hörde man inte ett ljud av eftersom det var massa folk och de som pratade hade ingen mick. Jag hörde inte ett ord trots att jag stod nästan längst fram. Sen fick man gå in, ta en påse, och va på mässan hela dagen om man ville.

Mässan i sig tyckte jag var ganska bra, fina utställare och bra plats för barnvagnar. Ett fint amningsrum (som dock kunde varit lite större eller att det skulle funnits två) och bra ställe att byta blöjor på. Tack för det!

Däremot hade jag på kvällen känslan av att jag blivit utnyttjad. I påsen vi fick var det mest skräp (småprylar i dålig kvalité, reflexer, 15% rabatter, små varuprover osv) förutom några fina saker som jag visar här nedan. Såhär var känslan:

"Vi bjuder in 100 bloggare, ger dem en påse med lite allt möjligt (de bloggar ju ändå om allt för annars tror de ju att de inte får komma på nästa event och det vill de ju så..), frukost som vi har lovat men vi gör det på enklast möjliga sätt, och sen får de va på mässan HELA fredagen (de ska ju va glada att de får gå gratis en dag liksom, alla andra besökare måste ju faktiskt betala). Sen vill vi gärna att ni bloggare bloggar och instagrammar om oss redan under tiden ni väntar på svar för att få komma (ja, det är så, jag fick maila dem och fråga om jag fick komma och sen vänta på svar efter att noggrant fått redovisa hur många läsare/följare jag har. Och då samtidigt få kommentaren "Blogga och instagramma om oss redan nu)." Eh nä. Företag betalar mig för blogginlägg.

Så himla tråkigt.

Ibland känns det som att folk bara utnyttjar bloggare. För det är ju så, att om man inte skriver positivt och om alla grejer man får så är risken att man inte får komma på några events eller liknande. Och om man inte får komma nånstans, ja då kan man ju lägga ner bloggandet. Men denna gången tar jag den risken.

Men! Jag ska däremot komma med några konkreta tips till arrangörerna för UnderBARA barn, som de kan tänka på nästa år (då jag förmodligen inte blir inbjuden dårå). Jo:

- Bjud in färre bloggare, kanske 20 st.

- Bjud på hotellfrukost som känns lyxig. Jag lovar att känslan hos bloggarna kommer va "Wow! Vad fint de har fixat! Jag känner mig utvald".

- Håll en ordentlig presentation där alla hör vad som sägs (mycket lättare om det är färre bloggare som då är mer samlade)

- Håll en ordentlig fotografering där det är viktigt att alla kommer på bild. Känslan hos bloggarna: se punkt nr 2.

- Ge gratis inträde till mässans alla dagar. Jag lovar att det kommer innebära att nästan alla besöker mässan ytterligare en dag och därmed också bloggar mer om mässan.

- Ha en goodiebag med saker som känns fina och värda att skriva en rad eller två om. Detta är möjligt om man då bara har 20 bloggare eftersom utställarna då kan skänka en lite finare produkt utan att gå med värsta förlusten. Det förstår man ju att man inte kan skänka 100 fina prylar liksom.

- Gör avtal med hotellet bredvid och erbjud bloggarna en rejäl rabatt på hotellvistelse över helgen. Funkade hur bra som helst i Karlstad, jag bodde två nätter och bloggade ju då även om hotellet.

Allt detta kommer resultera i supernöjda bloggare som har en jättepositiv helhetssyn på mässan. Det blir glada blogginlägg och alla företag som bidragit till påsen kommer få sina produkter exponerade och bli länkade till. Alla vinner. Förutom de 80 bloggare som då inte får komma.

Jag gjorde ju ändå så att jag gick på mässan även på söndagen (och betalde inträde ja) just för att jag inte hunnit snacka runt så mycket i montrarna under fredagen. Det var väldigt givande och jag fick med mig många fina saker personligen istället, från utställarna. Dessa grejer kommer jag blogga om separat, vid olika tillfällen, eftersom jag tycker att de utställarna är värda fina blogginlägg. Det är den personliga kontakten och mötet med utställarna som är så härligt tycker jag!

Det som var fint i påsen kommer här nedan! Någon grej kanske dyker upp senare dock 🙂

Goodiebag1

Resekit från Face Stockholm, hudvård från Weleda och filt från Libero Touch. TASSA mockasiner och handledsbjällra från Pumpkin.

2015_10_141

Vi föräldrar och boken Växa och Upptäcka världen.

Goodiebag2

Mössa från Geggamoja och Pysslingen, nappar från MAM och gaffelsked från Babybjörn.

Boken Bebis på pottan fick jag personligen, ska läsa och se om det är något vi ska testa med Idde 🙂

2015_10_142

Vi var ändå rätt nöjda med mässan, Idde och jag, speciellt efter att ha gått i lugn och ro på söndagen. Jag knöt många fina kontakter och kommer förmodligen gå nästa år igen. Men förmodligen inte som VIP-bloggare då haha.

0

20 thoughts on “Detta kommer svida

 1. Hej fina!
  Älskar din ärlighet! Denna bloggvärlden och VIP livet verkar och är väldigt speciellt. Inte f n vill man skriva bra om saker som man får i goodiebagen som är skit liksom. Jag tycker denna världen allt är lite smutsig på många sätt. Det är alltför många som går över lika för att komma upp sig. Det är många gånger jag funderar på att sluta blogga på grund av hur man blir behandlad av vissa, men i slutändan så brukar jag tänka att jag bestämmer själv hur jag vill ha det. Om det inte passar så tack och goodbye. Kram till dig fina du!

 2. Tråkigt att du kände så under mässan 🙁

  Men ang “bebis på pottan” (har inte läst boken men har hört att den ska vara bra!), att potträna tidigt kan jag rekommendera! Min lille plutt är 8 veckor och vi har kört EC sen födseln! Helt fantastiskt måste jag säga!

  1. Ja vi får väl testa 😀 Måste ha tid att läsa boken också bara haha. Kul att det funkat för er!

 3. Fasen va härligt och ärligt skrivet. Bloggande känns ibland som prostitution. Vi säljer ju oss själva på så många sätt. Kände som du nyligen om ett event och det rör mig inte i ryggen att jag inte blir bjuden något mer. Det är inte värt min tid för en påse med mestadels skräp. Och allvarligt; de här rabattkoderna? Vem använder de? Tack för att du är du!

  1. Nä rabattkoderna är man lite trött på 😀 Samtidigt, i början av bloggandet känns det himla skoj att man blir bjuden på olika saker och då vill man ju ta alla chanser man får. Men när man hållit på ett tag kan man ju börja välja lite och det är ganska skönt. Är ändå tacksam för att jag har fått komma in i denna “världen” 😀

 4. Jag tror nästan alla läsare uppskattar din ärlighet.
  Skönt med ett uppriktigt inlägg som kritiserar detta upplägg, med all rätt!

 5. Känns kul och få läsa att det är inte så glammigt som man som en betydligt mindre bloggare kan få intrycket av ibland när man får läsa om alla event som många får gå på. Härligt med ärlighet:) Men förstår att det är mysigt och kunna gå på mässor som detta när man är småbarnsförälder och hade gärna velat göra det nån gång.

  1. Det är högt och lågt! Ibland är det toppenevents och ibland lite mindre bra. Men det är ju oftast kul att träffa lite folk! 😀

 6. Det var ärligt och bra! Vi ställde ut för första gången på barnmässa i Örebro för några veckor sedan och då sa de att det skulle vara ett 20-tal vipbloggare men jag tror inte att det var mer än 10-12, lagom! Dessa sa de att vi skulle lägga lite extra krut på. Jag gick igenom alla bloggarna innan så att man skulle ha lite koll på om någon skulle passa att samarbeta med. Och flera var jättebra! Och vi valde att arbeta vidare med några som vi kände når vår målgrupp och gillade oss på riktigt. Alla skrev fina omdömen om oss och länkade osv trots att vissa inte alls stämde med vår stil på kläder. Jag föredrar ärlighet hos bloggarna. Om man inte tycker om vissa grejer så behöver man inte skriva något alls. Men det är bara min åsikt :-). Tack för ett bra inlägg!

  1. Smart att göra så tycker jag 🙂 Alla är ju inte heller lika engagerade i bloggandet så det är ju toppen att gå igenom bloggarna innan och se vilka som “passar” att samarbeta med 🙂

 7. Åh jag veeet! Nu har jag gått ner radikalt i bloggandet (vilket = mycket färre läsare), men jag stör mig oavsett på när företag inte tänker till. Och det stör mig också när så många bloggare bara säljer sig själv totalt för småkrafs. Så bra inlägg, och bra konkreta tips! Själv kör jag alltid på raka rör när det kommer till bloggandet och det är viktigare för mig att behålla min integritet än att smöra för att fortsätta bli inbjuden.

  Anna

 8. Hej, TACK! för dina ärliga ord. Precis därför väljer vi (EkoLeko) att inte vara med när vi blir kontaktaktade för att skänka hundratals gratis saker att lägga med i en goodiebag. Dessutom tar ibland mässorna/goodibagsgivarna betalt av oss företagare för att vi skall få lägga ner en gratis vara i hundratals goodiebags. “Du får ju reklam, 100 VIP bloggare kommer att skriva om dina saker”. Men för oss känns det som slöseri om vi inte vet att leksaken vi skänker kommer till användning. Hur ärligt känns det föresten för läsaren att läsa ett inlägg om en produkt som bloggaren fått och därmed förväntas skriva positivt om?

  1. Låter vettigt! Jag var lite trött när jag kom förbi er monter men hade gärna pratat mer med er och gjort något samarbete. Ni är verkligen i en kategori jag gillar 🙂 Men det kan kanske bli framöver!

   Kajsa Stina

 9. Intressant och skrämmande inlägg. Funderar också på miljöaspekten. Är det verkligen okej att vilja ha och ge ut massa gratisgrejor. Eloge till Ekoleko som låter bli.
  Hur brukar du redovisa i din blogg att det är reklam/samarbete etc?

  1. Det är ju ett sätt att marknadsföra sig som företag så det måste ju va okej. Dock är det ju inte alla som gör särskilt möljövänliga produkter så det kan man ju fundera över. Och om man bara ger “skräp” så åker det ju rakt i soptunnan.. Jag brukar va helt transparent med mina samarbeten. Det är inget konstigt att som bloggare samarbeta med olika företag, vi jobbar ju mycket med sponsorer i våra produktioner osv dessutom så den typen av kontakter är en vardag. Det snyggaste sättet är att just va helt öppen med samarbete och sponsring för då känner tittarna och läsarna sig inte lurade eller blåsta. Och jag försöker bara jobba med märken som gör produkter jag gillar och kan göra ärlig reklam för, annars avstår jag. Sen i vissa fall kan det ju tyvärr bli så att man upptäcker att produkten kanske inte var så bra som man trodde men då brukar jag hålla igen lite med berömmet och lyfta de saker som i alla fall är bra. Det är svårt att alltid veta i förväg.

   Hoppas du är nöjd med svaret!

   Kajsa Stina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.