Om rutiner – Och vårt superknep att få barnen att somna

plommon16-1-av-1

Söndag kväll, mys! Klockan är strax efter sju och barnen har redan somnat. "VA?! Inte mina ungar" skulle jag sagt om det var för två månader sen. MEN, trot eller ej, vi har skaffat rutiner i det Rominska hemmet. För att vi vill, men framför allt för att vi måste.

plommon14-1-av-1

Det är ju förskolan nu för tiden, för både Ennis och Idde, och jobb för både mig och Johan. En situation som är ny för denna familjekonstellationen. Förut har vi aldrig haft nå rutiner, varken för mat eller nattning. Det har varit fritt kaos kan man säga. Har funkat bra när man haft ungarna hemma men nu, nä det känns bättre med rutiner faktiskt.

plommon17-1-av-1

På nåt sätt har det gett sig självt tycker jag, det där med rutinerna. Det har bara funkat. Jag testade ett sätt förra veckan och höll samma grej flera dagar i rad. Och ja, det funkade och barnen köpte konceptet. Och nu bara är det så.

plommon15-1-av-1

Idag somnade de ovanligt snabbt, redan kl 19, men andra dagar brukar jag kunna komma ner från sovrummet strax innan kl 20. Då sover kottarna gott och jag har till och med hunnit slumra en stund själv.

Så hur gör vi?

plommon19-1-av-1

Inget konstigt egentligen. Men ett magiskt knep har vi faktiskt. Och det kommer sist.

Men såhär börjar vi i alla fall:

- Kl 18. Bolibompa på TV. Barnen kollar, jag gör mat. Kanske hinner vi äta till TV:n eller äter vi efter Bompa. Under måltiden berättar jag för barnen att när vi ätit upp ska vi gå upp och sova.

- När maten är slut byter jag successivt till pyjamas på barnen och borstar deras tänder. TV:n rullar fortfarande och antingen tittar den som inte blir fixad för tillfället eller bygger den med klossar typ.

- Sen säger vi godnatt till TV:n och sakerna och barnen får gå själva upp i trappan. Mycket viktigt att få gå själv. Kan va svårt att få barnen att vilja gå upp, då är knepet är att vi ska leta rätt på napparna där uppe. Funkar.

- Väl uppe lägger jag Idde i spjälisen och Ennis får krypa ner i vår säng. Och här kommer superknepet: jag sätter igång Astrid Lindgren på telefonen. Saga alltså, med Astrids röst. Barnen börjar lyssna och jag mörklägger och fixar lite och kryper sen ner bredvid Ennis i stora sängen som en avskiljare mellan honom och Iddes säng. Annars kan det bli hallabalo. Sen ligger vi där och lyssnar. Ibland krånglar ett eller två barn lite men efter en stund kommer de till ro. Och somnar.

plommon18-1-av-1

Jag kan inte riktigt fatta att det funkar.

Men hemligheterna är tre.

1. Jag förbereder barnen. Pratar tidigt om att vi snart ska gå upp och lyssna på saga och sova osv. Det gör att barnen vet vad som ska hända och hänger med i svängarna. De hinner inte heller tänka ut något de ska göra (Ennis framför allt dårå) och får då inte sina planer krossade av mammans idé om sova.

2. Barnen får va med och bestämma. Eller i alla fall tror de att de får bestämma. De får bestämma vad de vill äta (av det som finns såklart), de får gå själva i trappan och de får välja vilken Astrid Lindgren-saga vi ska lyssna på. Att lägga sig blir plötsligt deras projekt och inte mitt.

3. Astrid Lindgren. På Spotify. Emil. Rasmus. Lotta. Ni vet. Och rösten, det är ju den. Funkar så jäkla bra. Hurra!

plommon1-1-av-1

Så om ni har svårt att få era barn att sova - Prova Astrid! Och kanske de andra grejerna ifall ni inte redan gör så.

Här kommer fler bilder från vår fina dag igår, när vi plockade plommon och lekte i trädgården.

plommon8-1-av-1

plommon10-1-av-1

plommon6-1-av-1

plommon7-1-av-1

plommonmala2

plommon9-1-av-1

plommon13-1-av-1

plommon12-1-av-1

Imorgon tillbaka till föris och kontoris. Jag var faktiskt inne en sväng och jobbade några timmar idag och Johan är på kontoret nu på kvällen. Men imorgon blir det fullt ös igen. Det är intensivt nu, vi kämpar, men det är också kul.

Ta hand om er och ladda inför ny härlig vecka!

plommon3-1-av-1

0

8 thoughts on “Om rutiner – Och vårt superknep att få barnen att somna

  1. Vi kör med Astrid oxå, iallafall när jag kör nattnigspromenad. Dottern hoppar i pyjamas och jag träningskläder, ner med henne i vagnen och trycker på ljudsagan och så går vi. Hon somnar gott och jag får en härlig promenad. Annars läser vi vanlig bok i sängen och efter det brukar hon somna direkt men om det “strular” och hon inte kommer till ro så blir det ljudbok.

    1. Hej! I ärlighetens namn: Min man är perfektionist och för att det ska bli så bra som han vill att det ska bli (ljud, bild, spel mm) har det krävt för mycket tid och energi för att bli av senaste två helgerna. Han säger att han vill hinna leva, ta hand om barnen och huset också (vi jobbar sjuuuukt mycket i veckorna nu, och ibland även på helgerna) – Och det har han ju ändå rätt i tycker jag. Så just nu är status att det kommer söndagssång, men kanske inte varje söndag. Det skulle ju va ett sätt för oss att hålla musiken vid liv och det är ju också viktigt, och dessutom är det himla roligt att ni är några som gillar det! Så tack för att du undrar <3 Kram!

      1. Man måste ju hinna leva, familje och jobb logistik är inte det lättaste att få ihop. Sköt om er

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.