Olika barn, olika fostran? + Tankar kring förskolan

gravidsnygg2-1-av-1

Idag fick vi bli hemma, jag och barnen. Vi fick liksom inte ihop det med bil osv, kör liten hyrbil och ska dessutom hämta vår stora bil idag. Vi måste köra till föris och sen in till stan och ja, det är lite svårt att förklara men det blev lättast för oss att stanna hemma idag. Jag fick avboka min tid hos barnmorskan men fick en ny nästa vecka så det var lugnt.

Igår kväll tog vi ett långt snack om gravidvecka 21, skillnaden mellan våra barn och hur vi fostrar dem och hur vi tänker kring förskola när bebisen kommer. Allt hamnade såklart på film och den kan du se här.

Vi hade fått en fråga här på bloggen, av Sofia, ang förskola och jag insåg efter vi filmat att vi inte riktigt svarade på hela frågan. Därför tänkte jag utveckla lite här i bloggen. Såhär löd frågorna:

Hur går det för barnen på förskolan? Fungerar det bra för båda? Går de på samma avdelning?

Det går bra! Båda barnen trivs fint och framför allt Ennis kan ju återberätta vad han upplevt under dagen. Han är alltid glad och uppspelt när vi hämtar. Idde säger ju inte så mycket men det går bra för henne också. De äter och sover och leker båda två. De går på två olika avdelningar men är tillsammans sista timmarna på dagen när de slår ihop. Och så träffas de ibland på gården. Jag tycker det känns tryggt att de har varandra nära och ses till och från under dagen. Samtidigt tycker jag att det är bra att de har varsin tillvaro där på förskolan, och träffar kompisar och personal på varsitt håll.

Hur fungerar det med personalen, vi har hälsat på några förskolor och där har det vart massa vikarier varje gång. Hur är det hos er, påverkas barnen av det?

Våra barn går på en nystartad förskola som är tänkt att växa till 7 avdelningar. När barnen började i somras fanns bara fyra stycken men nu efter jul öppnat fler. Eftersom förskolan växer ändras arbetslagen lite hela tiden, dessutom har det varit en del personalomsättning under den tiden våra barn varit där. Några har slutat och det har varit en del vikarier. Inte helt optimalt såklart, men eftersom våra barn har känts sig så grundtrygga i miljön och med personalgruppen i stort har det gått bra. Eftersom de jobbar mycket tillsammans känner barnen alla i personalen, dessutom jobbar de mycket med samma vikarier så barnen känner ju även dem.

När det var hög personalomsättning på den första förskolan Ennis gick på tyckte vi inte alls det kändes bra. Men då var det också brister i organisationen och i hur arbetet med barnen var upplagt. Gården var för stor och personalen hade ingen kol på de små barnen så då var blandade med alla de stora som cyklade som galningar osv. Det fanns liksom fler grejer som inte kändes bra och därför tog vi hem Ennis igen, eftersom jag ändå var hemma med Idde.

Men jag förstår oron, och jag tycker att man ska prata med förskolan om den oro man har. När vi besökte barnens nuvarande förskola kändes det superbra, men sen när Ennis skulle skolas in var det en personal som vi inte alls kände oss trygga med. Vi ville nästan inte lämna pojken där. Både jag och min man kontaktade ledningen, och förmedlade våra tankar och känslor, och det gav verkligen resultat. Så våga fråga och påpeka!

Vad kommer barnen gå för tider när den nya lille sötnosen kommer?

När bebisen kommer blir det nog lite kortare dagar för barnen på förskolan, alternativt att vi tar en dag ledigt i veckan. Vi får se lite vad som passar bäst helt enkelt. Bebisen kommer ju förmodligen i slutet av maj och då blir det sommarlov för de två andra ganska snart inpå, så det blir ju en naturlig ledighet ganska så i början av bebisens liv. Jag tror att det blir bra, att barnen fortsätter på förskolan precis första veckorna men sen får va lediga ett tag med oss och nya syskonet. Och sen helt naturligt gå tillbaka till föris efter sommaren.

Vi får ju också se hur vår jobbsituation ser ut efter sommaren. Kanske måste vi jobba en del samtidigt som vi har bebis och då blir det kanske lika långa dagar för de andra barnen som det är nu. Allt beror på 🙂 Och vi är flexibla.

Hoppas att du fick svar på dina frågor Sofia! Och att er förskolesituation blir bra 🙂

Nu ska jag ut i snön med mina vildingar som börjar bli rastlösa här inne.

gottnytt_collage2

0

2 thoughts on “Olika barn, olika fostran? + Tankar kring förskolan

 1. Tack för svaret!
  Det med samma vikarier är ju väldigt smart, en säkerhet icisäkerheren som det blir när någon är borta.
  Men är vikarierna bra eller upplever man att barnen inte får ut något de dagarna & vill man lämna till vikarier om ordinarie inte är där?

  Ska ta med mig att våga fråga och påpeka, är dålig på det men känner att det är dags att börja utveckla det nu.

  1. Det kan ju va svårt att påpeka saker ansikte mot ansikte med personalen, det tycker jag också. Man blir alltid lite mesig, alternativt börjar gråta när man ska prata (trots inte så allvarligt ämne) haha 😀 Det som vi ville påpeka var så pass allvarligt tyckte vi att vi gick direkt till ledningen och då gjorde vi det via telefon och mail. Johan ringde och jag mailade sen mina upplevelser. Det är ju lättare. Men sen ska man ju såklart inte gå förbi personalen ifall det är något som i första hand kan tas om hand av dem i verksamheten, men när det handlar om vikarier och personalomsättning tycker jag att du kan fråga ledningen direkt. Vi har våra barn på Pysslingen och de tar föräldrars oro och betraktelser på allvar. Det är inte heller konstigt att man frågar kring detta tycker jag.

   Eftersom det ofta är återkommande vikarier på våra barns förskola funkar de jättebra i verksamheten. Idde har till exempel en närmare relation till en vikarie än vad hon har till en lite nyare ordinarie person i personalen. Och tryggheten är det allra viktigaste tycker jag. Oftast är ju inte alla i personalen borta samtidigt så den ordinarie verksamheten borde ju inte påverkas. Men jag vet ju inte riktigt hur det hade varit annars liksom. Men jag upplever att det flyter på bra. Och som sagt, för de yngsta är det allra viktigaste att de känner sig trygga och har en bra tillvaro där. Sen om de inte följt läroplanen fullt ut för att det inte funkat med logistiken spelar mindre roll för mig 🙂

   Hoppas det löser sig och känns bättre, känn efter sen när ditt barn väl börjat. Säger magkänslan att det inte är rätt skulle jag försöka gå på det, utan att va för dramatisk. Jag gick på magkänslan med Ennis första förskola och ångrar det inte. Men man ska såklart ge det en chans, och se hur det känns när ni väl börjar.

   Kram och lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.