Om att sätta in kopparspiral – Ny video med tankar, bra info och hur det kändes

Jag har gjort en video där ni får följa med mig till barnmorskan när jag ska sätta in en kopparspiral! Rätt bjussigt ändå.

Såhär kändes det precis efter, trots lite yr. Men sen blev det lite värre.. mådde riktigt dåligt dagarna efter och började blöda. Nu har jag slutat blöda och ska se vad som händer närmsta tiden. Jag har hört en del historier, många säger att man blöder massvis vid mens tex, men jag ska ge det en chans.

Dela gärna med er av era erfarenheter av kopparspiral, och andra preventivmedel för den delen! Jag vill hitta det bästa! Är ni nöjda med spiral? Har ni blivit gravida ändå? Är det någon som inte blött massvis vid mens? Kommentera under inlägget eller på YouTube!

Här kommer klippet, kolla gärna! Jag pratar om känslorna innan, varför jag väljer spiral och hur det kändes att sätta in den. Och min barnmorska Ann Tiits svarar på massa frågor - Hur säkert det är tex.

Intressant och kul om jag får säga det själv!

42

42

12 thoughts on “Om att sätta in kopparspiral – Ny video med tankar, bra info och hur det kändes

 1. Jag e inne på kopparspiral nr 3, tycker det gör jävla ont och obehagligt att sätta in, så tur att den vara några år 🙂
  Upplever nog att jag blödde mer i början, kanske det första halvåret. Nu har jag bara mens i några dagar och inte alls så riklig som innan -kanske kroppen vant sig eller bara blivit gammal? Haha

  Tycker i allafall att det är så värt att slippa hormoner!

 2. Jag får inte använda något med östrogen och allt annat funkar inte för mig. Så jag är inne på att testa cervixpessaret femcap.

 3. Hej hej! Jobbar som barnmorska. Upplever att många har mycket blödningar med kopparspiral. Men oftast är det mer besvärligt om personen har det redan innan. Blödningarna blir mer rikliga och förlänger cykeln lite. Om du blöder mycket kan du byta till Mirena hormonspiral då är det oftast vanligast att bli blödningsrfri eller iaf väldigt lite mens. Det är oxå väldigt liten andel hormoner i den. Verkar mestadels centralt på slemhinnan i livmodern. Inte alls på samma sätt som tabletter. Såg kommentar innan ” skönt att slippa hormoner” kanske ska klistra in en bild hur hormonerna frispelar under menscykeln så kanske detta hormonmotstånd slutar 🙂 sen har ju hormonerna oxå skyddande effekt allra helst mot livmoder o äggstockscancer 🙂
  Lycka till med sökandet i preventivmedelsträsket 🙂

   1. Du är välkommen 🙂 hör bara av dig om du har frågor 🙂 glömde tillägga att hormonspiralen är en av de säkraste preventivmedlerna oxå så du behöver inte oroa dig för graviditet även om mensen uteblir som med minipiller 🌸

 4. Hej! Har min 2a kopparspiral inne & älskar den! Har aldrig blödit mer än tidigare, alla sådana ”skräck”exempel stämmer inte alls in på mig. Mensen är i 5 dagar, (precis som utan prev.medel) blödningarna är helt normala etc etc.
  Så skönt med ett hormonfritt preventivmedel som funkar så pass bra (för mig iaf 😉 ) Lycka till med din!

  1. Sååå himla skönt med någon som har bra erfarenheter! Det kanske är en hel del som trivs med det, men då har man kanske inte behov av att dela med sig och kommentera osv. Jag hoppas att det fortsätter funka fint för dig och att det även funkar för mig 😀

 5. Jag har inga planer själv på spiral, men så himla intressant ändå att få lära sig mer, och att få följa med på riktigt istället för att läsa en massa torr fakta bara liksom. Verkligen fint att du delar med dig av sånt här. Det är så bra att det pratas om preventivmedel, och att mens normaliseras. Älskar att du säger att du vill ha tillbaka din mens, det är ju annars något som ska gömmas och helst inte existera. Tummen upp!

 6. Jag satte in en hormonspiral (mirena) för 2 år sen ungefär, det är det värsta och bästa jag gjort. Då jag aldrig någonsin känt av min mens med mensvärk och sådär så har jag aldrig riktigt trott på det. Så efter andra försöker (mina muskler ville inte slappna av vid första försöket så fick såna “muskelavslappnande” tabletter att ha upp några timmar innan andra gången), så säger barnmorskan “Nu kan det kännas som lite mensvärk” jaja tänkte jag och skulle iväg på gymmet…när jag klev ut ur bilen trodde jag att jag skulle gå av på mitten, sån smärta och den höll i sig hela helgen (satte i den en fredag). sen var de bra igen på måndagen. Så det var alltså det värsta, aldrig haft så ont (förutom mina kroniska smärtor men dom är jag ju så van vid). Småblödde lite i ungefär en månad men sen har jag aldrig haft ens en liten blödning eller känt av den på något vis 🙂 Så nöjd med den fast nu åker den ut om ungefär ett år även fast jag får ha den i 5 😉 🙂 Men kommer helt klart att fortsätta använda mig av hormonspiral senare i livet.
  Kram

  1. Tack för att du delar med dig! Jag har nu tagit ut kopparspiralen, kändes inte alls bra, och ska sätta in hormonspiral om några veckor. Skönt att det har funkar för dig efter det jobbiga i början där <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.