När det gått för långt – Om iPad, telefoner och skärmar

Tjena våren, idag kom du! Så jäkla nice att det faktiskt på riktigt känns som att våren är på G. Idag har vi varit ute mycket i trädgården och fixat. Ställt våra nya sortera-hemma-tunnor på rätt plats, rensat bort lite is, fixat med trädgårdsmöbler och ordnat lite bland grejer i boden osv. Och fikat ute!

Och så pratade vi lite idag. Om skärmar.

Det har blivit mycket skärmar för småbarnen på sista tiden. Därför:

1. Johan har varit borta mycket och jag har haft barnen själv. För att kunna typ laga mat och genomföra någon slags vardagssyssla har iPads varit typ ett måste.

2. Apdåligt väder, ingen vill va ute. iPaden kommer fram lite för ofta.

3. Slarv. Man orkar inte bry sig typ.

Så nu vill vi bryta det. Varför? Jo:

1. Vi vill ha kreativa barn som gör saker. Skapar. Leker. Bygger. Gör musik. Idrottar. Vad som helst som är aktivt i någon form. Att sitta och glo i iPad är inte kreativt. Visst, det finns bra pedagogiska appar. Men det räcker med en liten stund ibland. Vi vill att våra barn ska ha idéer - och förverkliga dem.

2. Det är inge bra för ögonen. Vi har pratat med flera experter som säger att ögonen påverkas efter ca 1 timme. Barnen får sämre syn helt enkelt. Och det kan man till och med se på barnen när de suttit länge, ögonen är helt blanka och konstiga. Dåligt.

3. iPad och mobil är beroendeframkallande, tar bort viljan och orken att göra annat och man fastnar SÅ lätt. Det är ju bara att gå till sig själv. Och det dåliga med det är att man mister allt som jag tar upp i punkt 1.

Vi har ju större barn, som sitter ännu mer vid skärm, och det är verkligen ett problem. Och det verkar va så för väldigt många tonåringar. Man gör liksom inget annat, har inga andra intressen osv. Och då är det inte bara spel, det är sociala medier också. Och det är ju ett kapitel i sig bara det. Många unga påverkas så himla negativt av det och man blir ju helt skrajsen när man tänker på hur det kommer bli när våra barn och unga blir vuxna.

Nu när våren äntligen kommit blir det bra tid för förändring här hemma. Och ansvaret ligger helt klart på oss vuxna. Vi ska:

1. Spela mer spel. Vanliga spel alltså. Dels med småttingarna, men även vi vuxna och tonåringar. Det blir lätt att man efter småbarnens läggning på fredagen slötittar på nåt skit på TV och alla glor samtidigt i mobilen. Helt sjukt ju. Mer spel.

2. Införa tidsbegränsning på iPad, TV-spel och mobilsurf. max 1 timme åt gången.

3. Bli bättre på att lägga telefonen åt sidan när vi är med barnen. Behöves ingen vidare förklaring.

4. Reglera vad barnen gör i iPaden. Det är skillnad på att glo på nåt på Netflix och va aktiv i tex Alfons-appen. Betrakta eller utöva. Då ska barnen i första hand utöva.

Så. Det var våra idéer. Hur tänker ni kring skärmar? Har ni bra regler eller känner ni som vi, att det liksom ballat ur? Har ni fler tips? Skriv gärna i kommentarerna här under, det är kul!

Kram på er och hoppas att ni också haft det soligt och fint idag!

35

35

6 thoughts on “När det gått för långt – Om iPad, telefoner och skärmar

 1. Jag tycker att vi har fått det att funka bra, men av alla vi umgås med så är vi nog ensamma om det. Men full förståelse, det är verkligen svårt att då ihop det ibland. Men vi (mest jag) har varit ganska hård från start. Här får man se på tv på morgonen när man vaknat tidigt (typ sex då man inte själv alls är sugen på att aktivera sig). Då dricker dom välling (vi har en fyraåring och en som blir två). Vid brukar jämt äta frukost vid åtta och fram tills dess kan det vara okej att se på tv. Då vår dotter har en tarmsjukdom har hon lite annorlunda toarutiner där direkt på morgonen och då brukar det vara tid för skärmtid för båda medan vi styr ordning allt. Men detta är alltså också före åtta. Men ibland är dom nöjda redan vid sju och då stänger vi av då såklart. Alltså man får bara se fram till frukost sedan är allt tvärsläckt fram till bolibompa på kvällen, när det är slut stängs tvn oftast igen och vi går upp och läser böcker innan dom somnar. Jag upplever att detta funkar så bra när dom verkligen vet vad som gäller. Dom stänger själv av tvn när vi till exempel ska äta frukost för dom vet att då är det färdigsett. Nu är ju detta lediga dagar då vi fortfarande är föräldralediga med vår dotter. När båda går på förskola så blir det ju automatiskt ingen morgon-tv då vi lämnar så himla tidigt. Sedan får dom se när vi åker bil längre sträckor såklart. Jag dömer verkligen ingen och hoppas verkligen att ingen tolkar det som det heller. Det är verkligen svårt! Men mitt starka tips är verkligen rutiner så att barnen vet vad som gäller, även att man kommer överens om till exempel ”när detta avsnitt är slut så stänger vi” så att dom är förberedd. En själv vill ju inte heller att någon bara tvärt kommer och slår av tvn mitt i bästa programmet!

  Jag känner att vår fyraåring är väldigt fysiskt aktiv och har väldigt mycket fantasifulla lekar jämfört med sina kompisar som har mycket skärmtid, och jag är nog nästan helt övertygad om att det beror på att han blivit ”tvingad” till att leka…

  All pepp till alla föräldrar som kämpar på för att göra det bästa för sina barn <3

  1. Låter jättebra tycker jag. Vi har inga fasta rutiner sådär då vi inte tycker att det har behövts innan. Vi har haft perioder då plattorna legat i ett skåp flera veckor. Sen perioder som denna, där det blivit FÖR mycket. Vi är också rätt slappa med TV:n men försöker även reglera där. Jag själv är ju en sån TV-råtta som har TVn på som skval.. dåligt! Man får se över sina egna vanor också 😀

   Stort tack för din input och dina tips, inte alls dömande! Tror också på att barn som leker mer fortsätter att vara aktiva i sin livsstil. Kram

 2. Hej
  Jag är ganska så ny jag hittade tillbaka till din blogg/youtube kanal efter ett tag.
  Jag kommenterar aldrig och är aldrig inloggad på youtube så man kan inte gilla det då, men ville bara att du ska veta att jag (skåning, nybliven mamma tille n 6 månaders påg och förskollärare ) tycker din blogg och framförallt youtube är riktigt bra och fint, allt från familjeklipp till när du pratar om frisyrer osv till sång med dig och din man 🙂 älskar det, ni verkar ha det så fint på ett jordnära vis 🙂 så hoppas inte du blir depp och strirrar dig blind på siffror på bloggen och youtube, för du har folk som följer dig, din familj och er kriativitet, det är så inspirerande och avkopplande att se och höra era tankar, tips och ideer 🙂 så fortsätt med de du gör 🙂 det gör skillnad 🙂 det behövs sådana förebilder som dig och din familj 🙂 mvh 26 årig tjej 🙂

  1. Mån ÅH! Fattar du hur glad jag blir??? SÅ himla glad för dina fina ord <3 Det värmer, och behövs verkligen då jag ofta känner att jag inte når ut och att det liksom aldrig lyfter. Får inte heller jättemycket kommentarer och då vet man ju liksom inte om det man gör uppskattas.. Så tusen tack igen för din kommentar och så himla roligt att du gillar det vi gör. Stor kram och lycka till med din lille bäbis! <3

 3. Kloka tankar. 😊👍🏻
  Här kommer ett tips. Vi klippte ut ”pengar” i kartong som symboliserade 30 min. Alla i familjen (inkl vuxna) fick samma antal på morgonen (tror vi hade 3st på vardagar och 6st på helgen, det där får man ju känna in själv), och när man ville använda skärm fick man ”betala” en peng i skålen.
  Ganska enkelt men det funkade faktiskt rätt bra. Jag tror att det faktumet att vi vuxna oxå deltog gjorde det roligare. Man får snabbt höra pekpinnar från sina barn… 😅

  1. Det där var ju superbra!! Bra att ha med vuxna i reglerna också. Vi har också försökt att va ordentliga med egen skärmtid, det svåra med det är att jag och Johan är egenföretagare och aldrig är riktigt lediga. Vi jobbar alltid litegrann liksom. Och stor del av vårt jobb är att komma på nya idéer, inspireras, skriva pitchmail och knyta kontakter. Då måste man liksom hålla på lite hela tiden och det blir ju framför en dator eller i en telefon. Slötittandet kan man ju dock försöka reglera även hos sig själv… Svårt! Men så himla bra tips från dig! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.