Jag borde ligga lågt, för jag har en smal kropp

Nämen hörrni, vad vore en debattartikel utan reaktioner? Om ni inte läst eller tittat kan ni läsa min debattartikel HÄR och titta på video HÄR.

Jag är faktiskt förvånad över att inte fler reagerat på att jag, som är "smal", såklart kan stå och säga att alla kroppar ska få synas. För att min kropp tillhör normen. Det verkar som att de flesta tyckt att min video och min debattartikel har varit befriande, klok och BRA! Tack alla ni som kommit med fantastiska kommentarer <3

Men någon har tyckt att jag borde backa och ligga lågt, då jag har smal kropp och det är ju andra kroppar som borde få synas. 

Den här bilden la jag ut på Instagram förra sommaren, ca två månader efter Bellos nedkomst. Det är en annan kropp än nu, men inte sämre eller bättre för det. I samma veva la jag ut följande bilder.

Och redan några dagar efter förlossningen visade jag följande mage.

Med det visat och sagt - Jag visar inte bara upp en smal "mammakropp". Jag visar den kropp jag har för tillfället, och den har förändrats väldigt mycket under de senaste åren.

Min nuvarande kropp är smal och ser, enligt mig, inte ut som "idealkroppen". Vad jag har förstått ska gärna rumpan gärna va fyllig, midjan smal, magen platt (utan att man spänner den), brösten mellanstora och fylliga, benen smala och gärna långa. Min kropp är smal men slapp i skinnet. Magen putar när jag inte aktiverar den (läs drar in den) och skinnet är löst. Rumpan är liten och ganska platt, midjan är rak, benen smala men slappa och korta och brösten platta och små (om de inte har massa mjölk i sig).

Det är ingen typisk idealkropp, trots att den är så kallat "smal". Men jag vägrar ursäkta mig. För jag vill att alla kroppar ska få synas - Och någon måste ju börja. Sen om jag råkar va liten och klen eller stor och stark ska inte spela någon roll. För då har vi missat poängen. 

Absolut kan man fundera över varför man vill se ut si eller så, varför man tycker något är snyggt. Om man tittar på min video hör man att jag säger att idealen påverkat och påverkar oss. Och att man måste förhålla sig till dem. Och det är just detta jag menar. Jag tror att många känner som jag, man slits mellan ideal, känslor och åsikter. Och det viktiga är att hitta en balans. Vi måste förhålla oss till verkligheten.

Ni är många som tyckt att det varit skönt att någon vågar sätta ord på hur det verkligen känns, inte hur man borde känna eller tycka. För det är inte lätt att va rätt. Åsikter är en sak, känslor en annan.

Att jag skulle vara en produkt av patriarkatet kommenterar jag kort. Det är kvinnor som hackar på andra kvinnors utseenden, kommer med pekpinnar och åsikter om hur andra kvinnor borde göra för att vara bra förebilder. Precis som nu. 

För att då pusha lite extra för den inte lika smala kroppen kommer här en sista bild på min kropp som den såg ut för ett gäng månader sen. Lite mjuk, och givetvis vacker.

Och åter. Tack för all support. För mig har det varit ganska självklart att visa upp min kropp, men jag tror inte att alla skulle göra det. Speciellt inte de som tycker att jag borde "ligga lågt" med min kropp. Så ja, jag är kanske ändå ganska modig. Och ert stöd har verkligen stärkt mig i att kämpa för detta ämnet. TACK.

39

39

5 thoughts on “Jag borde ligga lågt, för jag har en smal kropp

 1. Bra skrivet!
  Fick första barnet för en vecka sedan och det är sådant här man vill läsa.
  Acceptans för kroppen, sin och andras.
  Toppenblogg för övrigt😘

  1. Men grattis!! Så fantastiskt med bebis <3 Och roligt att du tycker om bloggen och vad jag babblar om 😀 Stor kram och lycka till <3

 2. Ang patriarkatet: ja, kvinnor hackar på varandra, för att det är så vi är uppfostrade (hjärntvättade) i patriarkatet att göra. Kvinnor ska spela enligt patriarkatets spelregler, och vi ska helst vara rivaler och springa patriarkatets ärenden , för kvinnor som enas är starka, och det är farligt för patriarkatet. Som ex metoo, där kvinnor enats och fått många mansbeteenden att komma fram i ljuset.

  Kvinnor sänker varandras kroppar för att män lärt oss att göra det. Det är toppen att du pushar för att vi ska visa upp våra kroppar och inte skämmas! Men man ska också vara medveten om att det är patriarkatet som har bestämt att vi ska tycka om smala kroppar och gärna försöka ändra våra kroppar för att passa in i mallen.

  Hur mycket man än tror att man gör saker ”för sin egen skull”, som att raka benen kanske, eller skaffa en fylligare rumpa, så kommer ju ändå de tankarna någonstans ifrån. Det kan ta tid och vara svårt att inse, för vi är så drillade av patriarkatet. Men faktum kvarstår, och just därför tycker jag att man ska vara försiktig med att förstärka bilden av att det är okej att vilja förändra sin kropp.

  Visst är det okej, men vi behöver inte få höra det. Vill man göra det så är det upp till var och en, men den som ex har börjat bli lite mer bekväm med sin plufsiga mammamage kan snabbt tänka om och börja svälta sig istället när den återigen ser en smal kropp som hyllas, och påminns om hur en kropp ”ska” se ut. Tyvärr. För kvinnor så sitter mycket av vårat värde i hur vi ser ut, det är så patriarkater har byggt vårt samhälle, sorgligt nog.

 3. Hej
  Läste din debatt. Blev provocerad. Läste igen. Fortfarande provocerad. Läste lite av din blogg. Vad var syftet med din text?
  Vill du berätta att kroppar ser olika ut men den ena är inte bättre än den andra? Jag tror du missar en viktig del i din text. Eller det är det som provocerar och visar att du likt så många andra är lika fast i det. Utseendetfixeringen. Vad som är bra eller dåligt. Du skriver att dina kilon ramlat av. Du är smal. Exakt där visar du att du inte greppat det. Du framhäver att smal är det som är bra. Att trots att du slarvat med kost och träning har du blivit smal. Grattis du! För det är dit du strävat. Sen kommer ord om att hylla allt det andra men fakta kvarstår. Du hyllar den smala kroppen. Hade du skrivit din text om du ätit hälsosamt och nyttigt men inte blivit smal?

  För vill du hylla kroppen. Kroppen som sådan oavsett utseende hade din text varit skriven såhär:
  Tack, du fantastiska starka kropp! Du har burit tre barn. Gett liv åt tre personer. Använt den energi jag gett dig till att skapa nytt liv. Wow! Och nu fyra år senare med småbarnsår och massa slit orkar du fortfarande. Du står upp. Du orkar sitta på golvet och leka med barnen, utan smärta. Jag kan ta en lång promenad utan att stanna för att jag är trött. Jag orkar med vaknätter. Jag bär på småbarn utan att få ont i ryggen. Jag kan leka i sandlådan. Jag kan springa. Jag kan sitta still en hel dag utan att få ont i leder. Jag orkar leka och vara med mina barn. Tack du starka kropp. Vad du kämpar!
  Det är hyllning till kroppen som den funktion den står för utan att nämna utseendet. Oavsett utseende som ju beror på gener till stor del.
  Det var bara det. Hej!

  1. Hej Emma!

   Tack för din kommentar och för att du tar lite av din tid till att uttrycka hur du känner och tycker. Jag håller med dig på många sätt. Det jag vill lyfta i framför allt min video (har du tittat på den? Den är något bredare i resonemanget än artikeln som jag såklart var tvungen att korta ner och vässa) är att trots att de flesta resonerar som du, kanske känslorna säger något annat. Det är inte lätt att rätt, och ofta kanske känslorna kring kroppen krockar med hur man tycker att man borde känna. Att jag säger/skriver att det bara runnit av mig är för att berätta att jag inte hetsat mig till en smal kropp, trots att jag egentligen inte tycker att det spelar någon roll. Som du ser i inlägget trivdes jag fint med min kropp som den såg ut för knappt ett år sen också. Jag vill att alla ska få göra som de vill. Och inte döma varandra. Och min “smala” kropp är långt ifrån en sk “idealkropp” (som jag skriver). Men skitsamma egentligen.

   Det är svårt att få med alla funderingar i en video, och framför allt i en debattartikel, och visst kan det kännas som att jag inte får med allt i resonemanget. Men jag tror egentligen att vi tycker och tänker ganska lika. Men mitt syfte är att prata om det som många faktiskt har inom sig (uppenbarligen jättemånga med tanke på hur skönt många tyckt det varit att se och läsa), hur “rätt” eller “fel” det än må vara enligt gamla eller nya samhällsnormer.

   Kanske förstår du min poäng bättre, eller blir du fortfarande provocerad. Tack i vilket fall, bra med fler funderingar och infallsvinklar. Allt gott //Kajsa Stina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.