Vänta vänta – Vi ska inte tävla i Gott föräldraskap

Hej kära ni, och tack för alla härliga glada tillrop i veckans utmaning! Då vi nu börjar vår sex veckor långa semester med barnen (eller mest jag, eftersom Johan jobbar i sommar) är veckans tema Gott föräldraskap. Jag ska försöka vara den bästa förälder jag kan vara.

Och det är såklart ett ständigt mål för mig. Men denna veckan lägger jag mycket fokus på just det, och anstränger mig aktivt för att vara en riktigt bra förälder till mina barn.

Om ni inte sett klippet drar jag det här. Jag ska:

 1. Inte bli arg på barnen på hela veckan. Jag har på sista tiden blivit lite för arg, lite för ofta. Och det vill jag komma ifrån. Därför tänker jag anstränga mig till det yttersta för att inte bli det minsta arg denna veckan.

2. Jag ska planera minst EN uttänkt aktivitet för barnen och mig per dag. Det behöver inte va något stort, det kan va hemma-grejer, men det ska finnas en tanke bakom.

Längre resonemang om dessa punkter finns i klippet, som ni hittar HÄR. (Hojta gärna ifall länkarna inte funkar!)

Efter att ha fått lite respons och reaktioner på veckans tema slog det mig att jag måste resonera lite kring ämnet. Och framför allt klargöra - Det är ingen tävling i vem som är bästa föräldern här.

Mycket viktigt.

Mitt syfte med veckans utmaning är att jag, och ni som hänger på, ska leta fram det bästa i oss. Att vi ska reflektera över hur vi är mot, och med, våra barn och utvärdera om det är vårt bästa. Om vi verkligen gör vårt bästa eller om vi kan göra lite bättre. Och med bättre menar jag att jag, för egen del, vill känna mig nöjd med dagen. Jag vill i slutet av dagen känna att jag hanterat olika situationer på ett vettigt sätt, att jag engagerat mig i mina barn och att den övergripande känslan är "Det här var en fin dag".

Självklart kan det inte bli helt perfekt. Det måste finnas utrymme för mänsklighet här. Men jag vill få en så bra start som möjligt för oss denna semestern, och då börjar vi såhär.

Och det ÄR viktigt att fundera över vem man är en bra förälder FÖR. För vems skull? Är det för barnens skull, ens egen eller till och med för ANDRAS skull?

Jo självklart är det för barnens skull, det svarar nog de allra flesta. Och så lite för sin egen, man vill ju ändå känna sig nöjd med sig själv på nå vis. Men det är ju faktiskt inte för andras skull. För att man ska visa upp något i sociala medier eller berätta för vänner bara för att.

Min anledning till att dela med mig är för att inspirera och låta mig inspireras av andra. Uppmana till eftertanke och analys men framför allt lyfta fram lusten och lufta de tankar som många går och bär på. Det ÄR inte enkelt att vara förälder men ju mer vi pratar och hjälps åt, desto lättare blir det att hitta SIN väg.

Med det sagt hoppas jag att alla förstår mitt syfte och kan uppskatta det! Vidare till vår första dag då.. som inte blev som planerat. Idde har blivit kräkig igen (var ju sjuk vid midsommar där) och har legat däckad på soffan. Vi vet inte vad det kan vara och jag börjar bli lite bekymrad över hennes mage. Vi får hålla lite koll. Ikväll var hon i alla fall pigg, fast nu sover alla tre.

Men det blev inget projekt med att tillsammans måla en stor tavla. Det får vi spara (vi har ju ett antal sommardagar på oss), men Ennis fick måla lite på en mindre duk och pyssla.

Och jag har tagit det lugnt. Och det får man faktiskt också göra på semestern. Man kanske till och med ska ta vara på sådana stunder lite mer. Blir inte så många jö!

Kul att så många gillar veckans utmaning! Tryck gärna på hjärtat!

28

28

6 thoughts on “Vänta vänta – Vi ska inte tävla i Gott föräldraskap

 1. Asså detta är ju bara så bra!!
  Det här är precis vad jag håller på att jobba med här hemma… att bli den bästa föräldern jag kan bli! Jag har en väldigt aktiv, energisk, påhittig och utåtagerande 3åring med extremt nära till sina känslor, det är liksom 0-100 och 100-0 på sekunden heeeela tuden, det finns inget mellanting. Med det även en 1åring som just nu lär sig mycket nya saker och gärna tar efter och härmar ALLT som bästa storebrorsan gör. Det är kaotiskt många gånger och vi jobbar för ett mer harmoniskt liv.

  Att läsa dina inlägg gör mig glad. Du är så bra… dina tankar, tips och idéer. Jag tar dom verkligen till mig.
  Kul att man kan få lite tips och hjälp på färden, och sätta ord på vad vi gör… jobbar för att bli mitt bästa jag! För det är ju precis det jag gör.
  Skönt att inte behöva göra detta ensam!

  Tack för allt jag får lära mig av dig!
  //Marie

  1. Men ÅH vilken fantastisk kommentar <3 Jag blir helt varm i hjärtat! Så glad jag är att du känner dig inspirerad och "inte ensam" - då har jag ju lyckats med allt liksom! Jag förstår at du har utmaningar, men du verkar väldigt medveten och vill verkligen göra ditt bästa - Det kommer man långt med! Fortsätt kämpa på så hörs vi framöver <3 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.