Varför skaffar du barn om det är Egentid du vill ha?

Varför skaffar du barn om det är Egentid du vill ha?

Det undrade jag på allvar för några år sen när Ennis var typ två och Idde en bebis. Jag kunde inte fatta hur människor kunde börja prata om egentid typ innan de kommit hem från BB. Vill man inte va med sitt barn liksom? Skaffar man barn får man faktiskt prioritera bort sin egentid i ett antal år. Tyckte jag då. Själv hade jag väldigt svårt att va utan mina barn, men det var nog mest en fråga om kontroll om jag reflekterar såhär i efterhand (även om jag såklart ville va med barnen för att jag älskar dem osv).

Så vad tycker jag om det resonemanget nu?

Jag kan fortfarande känna att en del är lite väl snabba på att prata egentid. Jag tycker någonstans att man i och med föräldraskapet också väljer bort att sätta sig själv i första rummet och liksom viger (i alla fall en del av) sitt liv till att ta hand om sina småmänniskor. Det blir ens uppgift, och ingenting är viktigare.

Samtidigt känner jag nu, efter att ha varit förälder i snart fem år, och fått ihop ett barngäng på tre pers (plus tre bonusar ju), att jag verkligen är i behov av ANDRUM. Jag känner att Nu är det faktiskt jag som behöver något.

Och det behöver jag för att funka. För att jag inte gillar den personen jag blir av att inte få en lugn stund, utan krav eller ansvar. Jag har blivit för trött, kommit in i dåliga mönster, fått kort tålamod och ofta känsla av att bara vara till för andra.

Och jag älskar att vara mamma. Det är verkligen min grej. Men jag älskar också att vara jag. Kreativa jag. Roliga jag. Smarta jag. Duktiga jag (ja, det är okej att vilja va duktig). Spontana jag. Nördiga jag. Lugna jag. Fåfänga jag. Snygga jag. Sportiga jag. Pigga jag. Starka jag. Glada jag.

Därför behöver jag Egentid NU.

Att värna om egentiden tre dagar efter förlossning tycker jag är att överdriva. Njut å va förälder liksom. MEN, vänta inte tills fyra år har gått och du är helt borttappad som person. För man måste inte nå sin yttersta gräns innan man börjar ta hand om sig själv på det sätt man behöver.

Nåt mellanting är bra. Att vara medveten är det viktigaste. Vad behöver jag? När behöver jag det? Behöver jag ingen egentid kanske? Nä, då ska jag inte ta mig det bara för att andra tycker att jag borde.

Lyssna. På dig själv. Och om du har en partner som har lättare för att "ta för sig" egentid - Se det. Och ge uttryck för att du behöver lika mycket space. För visst är det nog så att våra kära partners har lättare för att ta sig tid till träning, kolla serier eller nå sport, kanske träffa vänner. Vad vet jag. Jag får för mig det.

Men det är bara vi själva som kan bestämma hur vi vill ha det. Ansvaret ligger inte hos din partner som inte ger dig utrymme, om du inte uttryckt att du behöver det. Ta ditt utrymme. Om du behöver det.

Så löd orden från mamman som sitter hemma i soffan och har kört kvällsrejset själv medan pappan är på jobbmiddag i stan. Det blev ingen träning idag eftersom planerna ändrades. Men det gör inget, jag tar igen det en annan dag. För flexibel måste man va, trots allt. Men jag har det till godo ska ni se!

Dessutom var jag en supermom som fick alla ungar att sova innan 19.30, så nu kan jag blogga och fortsätta jobba med nya roliga projektet (som jag snart kan avslöja!) trots att jag är själv med barnen ikväll.

Målade naglarna igår i alla fall! Så där kan jag få godkänt! Hur går det för er?

20

 

20

7 thoughts on “Varför skaffar du barn om det är Egentid du vill ha?

 1. Den bästa och klokaste text jag har läst om den där heliga Egentid. Känner verkligen igen mig i det du skriver. Tack!

 2. Jag känner igen mig i mycket du skriver. Jag har två barn (2 och 4 år) och har aldrig haft stort behov av ensamts från mina barn. Min man däremot måst få sin egna tid varje vecka och det funkar fint. Vi är olika där. Och det är väl här din text skaver lite i mig. Du utgår från dig och dina behov och tittar förvånat på mammor som behöver göra sina egna grejer snabbare än vad du har haft behov av.

  Det är inte okej att känna behovet de första veckorna men man ska inte heller vänta för länge skriver du. Men om man har behov av att göra sina saker nån gång i veckan direkt från förlossningen o framåt? Eller om man aldrig får behovet utan blir mamma o hemmafru tills barnen flyttar hemifrån?

  Jag tror att detta skaver i mig extra mycket just nu eftersom en känd bloggare fått ta så mycket skit för att hon gjorde egna grejer när hennes barn var väldigt liten. Och utifrån min erfarenhet är det så mycket enklare att lämna en liten bebis nån timme (de sover!, de vet inte så noga hur lång tid som gått, pappan är ofta hemma lika mycket som mamman de där första veckorna). Det som är svårt är att lämna min fyraåring! ”Mammaaaa!!! Jag vill följa med!” ”Mamma var har du varit så länge!?” ” Jag har bara slängt soporna gubben i fem minuter…”

  Så om något; gör egna grejer tidigt för det blir inte lättare 😉 eller gör det inte om du inte har lust. Men utgå inte från dina egna behov eller omständigheter när du tittar på andra och inte förstår. För du har antagligen inte hela bilden eller alla fakta.

  1. Hej och tack för ditt engagemang <3 Jag hade helt missat att denna bloggare fått massa skit, men har fått höra det från flera håll nu. Kanske skulle jag formulerat mig annorlunda om jag visste, man vill ju va smidig men lyckas inte alltid. Jag tycker givetvis att alla ska få göra precis så som de känner och behöver, och jag är ju egentligen förespråkare för just egentid. Jag skriver att jag ändrat synsätt men att jag fortfarande tycker att det känns som lite fel fokus när man tänker på att få va själv väldigt snabbt in på förlossningen. Det står jag ändå för (brukar va försiktig med åsikter men denna får jag väl ta kanske). Men det är inte helt svartvitt liksom. Det är även så som du skriver, att alla har sin historia och bakgrund. Behov. Och de kan ingen annan bestämma över, inte man själv heller alltid. Jag skulle aldrig få för mig att uttrycka en åsikt som trycker ner någon i en kommentar på sociala medier, det är bara elakt. Jag hoppas verkligen att denna bloggaren som du skriver om kan hålla ifrån sig all skit och tro på sin grej. Jag vill såklart inte ge några elaka "supermammor" vatten på sin kvarn, och absolut inte inspirera till något sådant. Så det hoppas jag att jag inte gör! Skriver ett inlägg om detta lite senare. Tack för att du uppmärksammar! <3

 3. Hej!

  Tycker att Jenny ovan skriver himla bra. Själv tycker jag väl inte att man ska tycka så mycket, just eftersom att vi alla är så olika. Är detta verkligen ett problem som måste kommenteras? Eller ger det bara mammor mer ångest och oro?

  Undrar även om reaktionerna är olika beroende på vad man gör den där timmen man är borta från sin sovande(?) Lilla bebis. Är det ok att gå till tandläkaren men inte frisören? Ok att rasta hunden men inte gå till gymmet? Jag menar antingen är det direkt skadligt för barnen och då borde inga skäl vara goda nog att vara utan sitt barn, eller så är det bara en moralisk fråga och då en icke-fråga tycker jag.

  När min dotter var ca 2v åkte jag iväg en timme för att köpa några julklappar. Minns det som både skönt att få en timme själv men också väldigt jobbigt. Man har ju så himla mycket i huvudet som nyförlöst. Hur har detta påverkat mitt barn? Troligtvis 0%. Hon sov hemma med sin pappa hela tiden. Hade hon vaknat och varit ledsen hade jag varit hemma på 10 min. Märker nu att jag ursäktar mitt egna beteende, förmodligen för att jag själv är övertygad om att man inte ska lämna sin nyfödda aĺlt för länge…

  Kram och tack för att du vågar ta upp lite känsliga ämnen.

  /Matilda

  1. Tack för att du tar dig tid att skriva här <3 Nä så är det ju, man behöver inte tycka så mycket i detta. Däremot vill jag lyfta det för att kanske göra någon uppmärksam på att det kanske är viktigt för dem. För att uppmärksamma att det är okej. Tror att det är viktigt att reflektera mycket när det kommer till föräldraskapet och vem man är i allt det. För att kunna hitta det som funkar bäst liksom 🙂 KRAM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.