VARNING för kokosfett! Att jag inte visste detta?!

Ah jag är så glad för att jag lyckats få ihop lite julgodis i år, om än enklast möjliga typ. Och kanske inte helt lyckat heller, om man tänker på knäcken som först gick för länge och blev bränd, för att vid andra försöket aldrig bli klar och resulterade i något för mjuk variant. Men bättre kladdig och god än för hård och bränd 😀

Ischoklad är ju busenkelt så där borde jag ju inte stöta på problem. MEN! När jag smälte det där gamla vanliga kokosfettet i kastrullen märkte jag hur illa det luktade! Spya liksom. Det där vill man ju inte äta, tänkte jag, och började forska.

Och jisses vad man INTE ska använda detta kokosfettet! Och varför vet jag inte om det sen innan? Vi har liksom alltid använt detta till ischoklad, utan reflektion. På senare år har ju annat kokosfett blivit mer poppis i raw food tex och därför finns det ju i större utsträckning och i fler varianter i butikerna. Så det är inte förrän nu, när jag la märke till lukten, som jag började fundera över om man kunde använda annat.

Jag har läst mig till att kokosfettet i silverförpackning har utvunnits med hjälp av lösningsmedel, t. ex. hexan, bensin - HJÄLP? WHY?

Som tur var hade jag denna hemma och det funkade jättebra! Tydligen finns det nyttiga varianter utan smak också, så vill man slippa lite smak av kokos (blev väldigt lite tycker jag, och gott dessutom) så kan man nog få tag på det! Men även där finns det tydligen fallgropar, så är man supernoga kan man läsa mer HÄR.

Jag har inte hunnit läsa in mig helt på Änglamarks variant, men det känns ju som att den är SÅ mycket bättre än den i silverförpackning. Kanske är jag sist på jorden att få reda på detta - men kanske är det någon kvar - Så varning varning för silvriga paketet helt enkelt.

Jag har samlat på mig massa burkar genom åren (ärvt intresse från min kära mor) och har tidigare haft dem i min ateljé. Nu är ateljén liksom nerpackad och burkarna har inte fått något särskilt användningsområde. Men nu kom några fram! Lagom till julagodiset! Och även om jag är rökmotståndare tycker jag att burken är fin! Och jag har ju choklad i den, inte cigg.

Ett superenkelt tips på att piffa ischokladen lite - toppa med antingen torkade jordgubbar/hallon, cornflakes, mandel eller russin. Blir lite extra sådär, och alla kan välja sin favorit 🙂

I hälften av knäcken stoppade jag lite hackad mandel, också lite gott sådär men man kan välja utan om man vill. Att knäcken blev för mjuk gjorde inte så mycket, för nu kan barnen käka den utan besvär 🙂 Finns nån mening med det mesta.

Just nu håller vi tummarna för att ingen mer blir kräksjuk, går bra än så länge. I så fall kan mamma och pappa komma på söndag. Hoppas med mig!

22

22

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.