Tidernas bästa pyssel för barn + ett grymt tips för miljön (och plånboken)

Godmorgon kompisar och Söndag! Imorgon ska de flesta tillbaka till jobb och föris, och även om just vi startade föris + Kajsa Stina jobbar redan förra veckan är jag lite extra taggad inför veckan som kommer. Det är ju nu man kommer börja få tag i folk igen.

Och då ska man suga ut det sista av den här ledigheten och vill såklart att det ska va mysigt och härligt, samtidigt som man kanske har noll inspiration till aktiviteter... Då har jag ett tips på dagens aktivitet! Kan va jordens äldsta pysseltips, men just därför håller det och funkar alltid.

Låt barnen göra hus av mjölkkartonger. SÅ lätt och SÅ kreativt. Och toppen med återbruk såklart! Du behöver:

 • Ett paket per barn
 • Sax
 • Färg av hobby-typ som fäster på lite glansig kartong
 • Pensel
 • Lim
 • Paljetter
 • Restmaterial (återkommer till detta)

Om barnen är i mina barns ålder, fem och tre och ett halvt år, får du hjälpa dem att klippa ut fönster och dörrar. Om det är svårt att komma igenom kartongen med saxen tar du en skalkniv till att börja med. Och om du är riktigt skillad på pyssel har du säkert en skalpell. Vi körde kniv + sax denna gången. Och som ni ser är det inte så himla noga, det behöver verkligen inte bli perfekta utklipp, barnen tycker nämligen inte att det är lika viktigt som att de snabbt får börja dekorera. 

Det är roligt att barnen får välja paket också, om det finns flera olika. Ennis valde havremjölk eftersom det är hans favvo, medan Idde alltid dricker vanlig mjölk. Redan där blir det personligt för dem.

Sen är det bara att låta barnen måla och dekorera. Och vet ni. Det är såhär pyssel med barn ser ut på riktigt. Det är inga perfekta små hus med spröjs, takpannor, tegelstensmönster och välmatchade färger - Som de vuxna gjort mest av. Det är tusen färger (som ofta blir bruna eller militärgröna till slut, dock inte denna gången för oss!), det är lite snett och vint, kladdigt, överdrivet, helt ologiskt och alldeles alldeles underbart. 

Därför visar jag precis det för er. Hoppas det inspirerar.

Det är så roligt att se vilka färger de väljer och och hur de resonerar kring pysslet. Glöm inte lyssna på deras tankar och idéer! Sen får man såklart assistera när det behövs. Och ge ett eller annat gott råd.

 

Ett litet tips är att ha en låda där man kan ta vara på förpackningsmaterial och annat som funkar till pyssel för barnen. Mjölkkartonger, äggkartonger och toarullar - men också sådant man kanske inte tänker på i första hand. En papperspåse med fint tryck och tyghandtag är perfekt att klippa i och spara banden på. Om ni ser de runda fönstren på Iddes hus kommer de från en karta där livspuckarna satt när vi öppnade Ennis Labyrint-spel. Istället för att slänga alla kartorna med "tryck-ut-saker" sparade vi dem för pyssel.

Ett typiskt bra sådant exempel är guldkartongbiten i Zlatan-kalsongförpackningen. Så om din karl gillar Zlatankalsonger - passa på att spara guldet till barnen! Istället för att gå till Panduro och köpa dyr guldkartong. Toppenbra miljötips också.

Jag tycker att barnens hus blev fantastiska. Det är så himla roligt att de blivit så stora att det inte behöver va totalt kaos varje gång man ska pyssla. De kan sitta längre än tre minuter och kladdar (oftast) något mindre. Nu är det bara Bello som ska skolas in.. hehe.

Lycka till med era hus! Och passa på att göra ett eget också vetja!

30

30

4 thoughts on “Tidernas bästa pyssel för barn + ett grymt tips för miljön (och plånboken)

 1. Tack för bra tips! Ska prova med min lilla, han har väldigt svårt att sitta still men det är väl värt ett försök 😁😁

  1. Funkar kanske en liten stund!! Det är ju så när de är små, att de inte har tålamod riktigt.. så man får liksom va förberedd och ha toadörren öppen så man kan lyfta in barnet direkt osv 😀 Allt handlar om förberedelse och närvaro när barn ska pyssla, har jag kommit på haha. Lycka till!! <3

 2. Hej! Jag har inte följt dig så jättelänge tyvärr men jag har för mig att du skrivit för inte så länge sedan att du haft det tufft när barnen var mindre? Jag har två små barn på 4 och 2,5, alltså lika stor skillnad i ålder som dina största. Å herregud så tufft det är.. Kan inte du länka/hänvisa till de inläggen där du skriver om hur du hade det alternativt skriva om hur det var då o hur det är nu när de är lite äldre?
  Stor kram Johanna

  1. Åh jag känner med dig! Vi har det lättare nu, men fortfarande är det en utmaning. Bara som senaste dagarna när jag har hämtat på förskolan, jisses. Man är ju helt slut när man sätter sig i bilen. Orkar knappt laga mat när man kommer hem. Det är sånt jäkla roddande liksom. Jag kan absolut skriva lite om hur det varit, hur vi har tacklat det och hur det är nu. Jag delar ju sånt lite hela tiden, men ska verkligen försöka få ihop något sammanfattande. Tack för att du ställer frågan <3 Stor kram och ta hand om dig <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.