Så värnar jag om mitt eget mående – Lista! Plus dagens mini-föreläsning med Najell

Idag var en rolig dag med massa trevligt! Det började med att klockan ringde 05.15 och jag trippade upp, pigg som en lärka (not), och gjorde mig iordning innan barnen vaknade. Våra barn brukar aldrig käka frukost på förskolan men idag skulle jag lämna klockan sju eftersom jag skulle på event och prata om podden! Så det blev föris-frulle för barnen vilket då räknas som exotiskt och något extra sådär 😀

Sen satte jag bilen hemma och tog tåget in till NK där det skulle bli event med Najell som gör bärselar och sleepcarrier (om ni minns den där byttan som Bello alltid låg i när han var bebis). Jag kör ju typ ALLTID bil numera och det blir så tydligt när man hamnar på tåget. Fördelarna är att man kan lyssna på podd i lurar eller som idag, öva på sitt lilla tal. Toppen!

Men jäklar vad kallt det var. Jag är ju inte van att va ute nå längre stunder, om jag inte kör termobyxor i pulkabacken liksom. Så jag var ju för kallt klädd såklart. Men överlevde (uppenbarligen).

Väl på eventet var det trevlig frukost och härliga mammor som samlats för att höra om senaste bärselen OCH för att lyssna på mig ❤️

Jag pratade lite om anledningen till att jag startat podden, var idén kom ifrån och hur jag vill hjälpa mammor att värna om sitt eget välmående för att kunna va goda härliga föräldrar. En miniföreläsning på knappt tio minuter - Superkul! Och så roligt att få prata inför en liten publik, detta måste jag göra fler gånger ju!

Efter att jag fått mitt tredje barn, och en tid efter, slog det mig att jag BARA var mamma. Känslan var att jag endast fanns till för andra, och inte för mig själv. Det minsta. Efter att jag kommit fram till detta, och kört igång podden, har jag blivit lite bättre på att värna mitt eget mående - och jag tänkte lista tre saker!

1. Jag unnar mig en stunds ren njutning, en gång i veckan. Vad menar jag med det då? Jo, jag tar mig ett ordentligt bad, eller lång dusch, beroende på vad jag känner för. Med lyxiga schampon och skrubbar och krämer. Tar hand om mina naglar, mina fötter och min hud. Göttar mig i badrummet helt enkelt. Det är SÅ härligt. Och jag känner det inombords, utan dåligt samvete för att jag borde göra något ”nyttigt”.

2. Jag lyssnar på poddar eller tittar på program eller serier som jag gillar. Om Johan är hemma kan jag proppa snäckor i öronen och låta honom ta huvudansvaret för barnen, det måste ju inte va jag som har huvudansvaret för barnen bara för att jag är hemma. Och det tar oss till nästa punkt.

3. Jag har släppt lite på kontrollen när det gäller barnen, till Johan. Förut har jag haft svårt att göra det, vilket resulterat i att jag automatiskt blivit huvudansvarig för barnen och allt runtomkring dem. Nu bestämmer jag mig ibland för att bara släppa, och så får Johan ansvara för barnen. Det blir kanske inte exakt som jag gjort det, men det blir bra ändå. Och det mår både jag, Johan och barnen bra av tror jag. För vill man ha ett jämställt föräldraskap måste man se vad man själv har för del i det hela. Denna biten kan jag jobba ännu mer på, man jag har börjat och det känns riktigt bra.

Små steg men jämfört med förut är det stora förändringar. Jag är värd dessa saker och det är jag själv som har ansvaret för att verkställa.

Har ni något ni unnar er för att må bra och fungera?

Rolig dag idag, men nu är jag TRÖTT. Ska natta de stora små och sen förbereda morgondagens intervju. Fullt fräs.

Kram!

18

 

 

 

18

2 thoughts on “Så värnar jag om mitt eget mående – Lista! Plus dagens mini-föreläsning med Najell

  1. Låter ju som din dag varit toppen! Jag tycker om din podd, men jag har några avsnitt att ta igen pga sjuka barn, sjukhusbesök och allt sånt.. Jag är en typisk “bara mamma” så din podd är verkligen något för mig! Jag har ingen aning om vad jag tycker om att göra, eller vad jag vill göra och jag tar alltid huvudansvaret för barnen. Bra lista du har för att må bra, enkla saker men som ändå ger en själv tid. Jag tycker det kan vara svårt att göra sånna saker hemma när barnen är hemma och vakna lixom.. Dom dras ju till mig.. Haha! Och om nån börjar böla så har jag svårt att låta bli att lägga mig i fast min sambo alldeles säkert kan trösta.. Är jag däremot inte hemma så vet jag inte och jag kan inte lägga mig i.
    Kram till dig!

    1. Åh men jag känner igen mig så mycket i det du skriver! Just det här att inte “lägga sig i” ÄR så svårt, men man kan öva på det faktiskt! Man får bli lite nonchalant liksom 😀 Men framför allt är det ju bäst att kommunicera känslan till sin partner, så kan ni liksom hjälpas åt att fördela det där outtalade “ansvaret”. För man vill ju liksom också va i det där, man vill ju ta hand om sina barn på bästa sätt! Men det blir ju lätt att man inte tycker att man har några behov själv, sen plötsligt en dag så kommer allt på en gång. Så därför ska man nog försöka se vad man själv kan behöva, i lite god tid. Men visst är det en bra grej att inte va hemma, för då får partnern verkligen ta ansvaret och man själv har kanske lättare att koppla bort. Roligt att du gillar podden, det blir jag verkligen glad av att höra <3 KRAM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.