Min tid som influencer är över

Hej allihop! Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag bara uteblev förra måndagen. Skitkonstigt ju. Men tiden bara flög iväg, det var massvis med annat att tänka på och jag glömde liksom bort att meddela min frånvaro helt enkelt.

Och här kommer vi direkt till mitt "problem" som influencer. Ja för det är ju ändå influencer jag har försökt va ett bra tag nu, om än micro. Att jag inte riktigt kan hålla vad jag lovar när det kommer till närvaro på sociala medier, Youtube och blogg. Jag försöker ofta, och misslyckas lika ofta.

Och det kan ju tyckas va ett mindre problem. Många av er säger "dyk upp när du känner för det, vi finns här" osv - Och det är verkligen SUPERFINT! Men. det håller inte i längden, om man vill bygga upp ett förtroende hos följarna/lyssnarna/läsarna. Det räcker med att man, som i måndags, uteblir när man sagt att man ska dyka upp - det upplevs nämligen som något nonchalant. Jag tror inte att någon av er aktivt tänker att jag är nonchalant och skiter i er, men det påverkar förmodligen er helhetsbild av mina "häng" och ni tappar sakta men säkert motivationen att följa mig.

Och det är kanske nu jag inser att min tid som influencer är över. Nu har jag gjort mina försök, och har haft jätteroligt, men det är nog inte influencer jag ska va. Jag har, som ni vet, försökt länge. Varit frustrerad över att jag inte når ut till fler och kommit med nya idéer jämnt och ständigt - allt för att se om det kanske är den sidan av mig som ni vill se. Men det har aldrig lyft. Och det kommer förmodligen aldrig göra det heller.

Exakt vad det beror på vet såklart inte jag. Det är säkert en kombo av många olika saker. Men jag känner att när det börjar ta så mycket på mitt självförtroende och självkänsla att jag börjar tvivla på mig själv som person får det va stopp. Jag har alltid haft ganska god självkänsla och gott självförtroende men jag måste erkänna att det på sista tiden har kommit åt mig. Att folk inte verkar vilja följa mig, och att det måste bero på att jag är trist.

Och nu är jag INTE ute efter att ni ska skriva att jag visst är bra osv, jag vill bara förklara varför jag behöver sätta stopp här. Jag vill inte att min självbild (inkl självförtroende och självkänsla) ska påverkas så mycket av sociala medier och influencerskapet som det faktiskt har börjat göra. Jag behöver börja leva mer i det riktigt livet och komma ifrån känslan av att jag bara är bra om jag får tillräckligt många likes eller följare.

För hur mycket man än säger att man inte bryr sig, så bryr man sig. Speciellt om man ser sig själv som en influencer. För då hänger allt på det. Och då kommer vi till nästa grej som även den bidrar till att jag "slutar". Att försöka pitcha sig själv som "micro-influencer" till företag är typ som att skriva till kungen och fråga om inte han kan komma på din sons födelsedag. Det är jävligt svårt att få ett ja. I alla fall om du vill tjäna pengar på det (inte på kungens närvaro, utan samarbeten såklart).

Och att gång på gång få nej (eller ofta uteblivna svar) när man presenterat sitt pris, sin räckvidd eller sitt följarantal och engagemang blir för tråkigt i längden. Företag vill gärna satsa på micro-influencers, men de vill helst inte betala mer än någon tusing om man har tur. Och det går inte att leva på (om man inte gör ett sponsrat inlägg om dagen, vilket då är omöjligt pga se ovan (kungen och det)). Dessutom skulle det va riktigt tråkigt för er att följa.

Okej. Nog med gnäll. Nu vill man ju veta vad detta innebär. Ska du lägga ner insta och allt eller?

Nej jag kommer inte lägga ner insta. Förmodligen inte bloggen heller. Men jag kommer ändra fokus. Jag kommer fortsättningsvis inte se på mina sociala kanaler som influencerkanaler. Det kommer helt enkelt istället bara vara jag - som privatperson och som fotograf. Jag kommer vilja marknadsföra mig som fotograf och vara närvarande för att nå ut med mina tjänster och mitt skapande. Jag kommer dela med mig av mitt liv som förut, men bara för att jag känner för det. Inte för att jag "måste".

Och varför finns det ett måste?

Jo, om man vill leva på att vara influencer behöver man ha kontinuitet, man behöver ha ett högt engagemang och man behöver växa. Och då "måste" man posta varje dag, synas och höras jämnt, skriva om saker som väcker stort engagemang osv osv. För annars får man inge spons. Och det är just här det sker en förändring. Jag kommer sluta leta spons. Jag kommer inte kontakta någon för att sälja in mig själv som influencer och jag kommer inte säga ja till samarbeten som inte bidrar väsentligt till min familjs försörjning.

Förstå hur SKÖNT detta är för mig. Att bara skita i det. För då behöver jag inte jaga mer. Det spelar ingen roll om jag får tre likes på en bild, eller 500. Det gör inget att jag ständigt tappar följare på Instagram, för det är inget företag som ska bedöma mig efter den siffran och kanske ge mig pengar. Jag kan dela med mig av det jag vill, till er som kommer hänga kvar, men helt utan krav på att dyka upp en viss tid eller dag eller jämnt och ständigt. Och det är inte för att jag inte bryr mig om er som följer, men hos mig kommer det inte va fullservice helt enkelt.

Jag är otroligt tacksam och glad över det lilla community som jag har, ni är fantastiska! När man tänker efter är det ändå lite sjukt att så pass många ändå följer och läser. Det är ju ändå ett gäng, och det är riktigt fint när det kommer till kritan.

Jag kan va helt öppen och säga att jag inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra med bloggen. Just nu lutar det åt att flytta över allting till min nya fotograf-sida och sen blogga när jag får feeling framöver. Då blir det mer fotorelaterat men jag vill ändå bjuda in människor i min verklighet, så man slipper nog ändå inte mina ungar och lite vardagsrealism ibland.

För nu är det foto som gäller för mig, och jag har bestämt mig för att få det att flyga. Och då behöver jag också lägga min tid och energi på just det. Jag måste passa på att tacka er alla som skrev "Heja!" på förra inlägget, jag blir superglad för peppen! Så roligt att ni tror på mig <3

Trots att jag kommer sluta med sponsrade inlägg osv har jag ett samarbete som fortfarande pågår och det är ett av mina bästa. Därför kommer det komma ett samarbete-inlägg i veckan - och då blir det förmodligen mitt sista.

Nåja. Nu blev detta skitlångt, och säkert osammanhängande, men vad gör väl det? Jag tror någonstans att ni förstår, och kanske har fattat det innan jag ens fattat det själv.. att det är dags att ta ett steg tillbaka på influencerfronten.

Och kom ihåg! Jag försvinner inte! Jag har bara ett annat mål.

Kram på er <3

48

48

7 thoughts on “Min tid som influencer är över

 1. Lycka till med jobbet som fotograf!
  Jag hänger kvar oavsett och är en sån som hellre läser vanliga inlägg än sponsrade. Tycker att de sponsrade inläggen börjar bli på tok för många hos influensers och det blir så fejk. Så heja dig ❤️

 2. Vad tråkigt att det inte fungerade men förstår att det är kämpigt. Kommer självklart fortsätta läsa både blogg och följa på insta just för att man får så härlig energi av dig. Hoppas fotograferandet lyfter och fungerar ☺️

 3. Jag fattar precis, tog samma beslut för ett tag sedan. Jag kommer hänga kvar för att jag gillar dig och din familj. Det är roligt att följa sköna människor.
  Kram

 4. Å ena sidan – fy vad trist! Men å andra- Wow vad spännande!! Det här kommer gå superbra tror jag. Du tar ju fantastiska bilder. Vi ses på fredag <3. Kram

 5. Det kommer bli jättebra! Synd att vi gifte oss förra sommaren annars jag verkligen velat ha dig som vår fotograf, du är superduktig!!

 6. Så himla rimligt! Har aldrig förstått mig på hela influencer-grejen. Hejar på dig! Å du, vilken grym jäkla fotograf du är!

 7. Stackars Idde. Och stackars er. Min sambo har IBS. Han kan inte resa utan att ha magont. Äter helst hemlagad mat. Inte sötsaker. Inte lök. Han har haft problem sedan han var bebis. Även mycket gasbildning i magen. Kanske du kan föra en matdagbok? Finns det kanske en dietist att prata med som ni kan söka? Om hon främst har ont om natten? Kanske kan hon äta mat som ni tror hon inte reagerar mot under senare halvan av dagen om det hjälper henne att sova? Det är synd om er. Jag hoppas att det blir bra fort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.