Bli ekonomiskt trygg

Att ha en ekonomisk trygghet är bra ur många aspekter. Du kan bland annat känna dig lugn och sova gott om natten utan att behöva oroa dig för ekonomin. Att ha en buffert är viktigt för att bli ekonomiskt trygg men förutom det är det viktigt att ha rätt försäkringar som också ger dig skydd mot ekonomiska smällar. Om du bor i hus är en villaförsäkring väldigt bra att ha om du vill känna dig trygg. Att ha en sådan försäkring är en stor trygghet när olyckan helt plötsligt är framme. För att få skador på huset kan bli väldigt dyrt, vilket kan bli en mardröm. Men med en villaförsäkring får du ersättning för skador som uppkommer på huset och tomten. Du betalar endast en självrisk. Olika typer av skador som du kan drabbas av är exempelvis översvämning, vattenskada, och skador på tomtmarken. Hur stor ersättningen blir för skadorna beror på vilket försäkringsbolag du har och hur hög premien är. I villkoren kan det finnas reservationer och undantag som är bra att ha koll på. Förutom villaförsäkring är det bra att ha en hemförsäkring som ett komplement.

Ha inte för stor buffert

För att klara av större oförutsedda ekonomiska kostnader är en buffert bra att ha. Att ha omkring 3-6 månadslöner på ett vanligt bankkonto är att rekommendera om du vill vara trygg. Bufferten är till för att du ska ha råd att betala om exempelvis värmepannan eller bilen går sönder. Den här högen med pengar ska du inte använda till nöjen och liknande. Om du vill resa någonstans eller ha en semesterkassa ska du spara till det separat. Du kan dela upp ditt sparande i olika högar om du vill spara till fler saker. Det viktiga är att du börjar med bufferten. Tänk dock på att inte ha en för stor buffert. Då kommer inflationen att på sikt äta upp pengarna. Om du sparar till pensionen eller till något annat längre fram än fem år är börsen ett bra ställe att investera dina pengar.

Sälj saker du inte använder

Buffertpengarna ska vara lättillgängliga så att du snabbt kan komma åt dem. Ett tips för att komma igång med sparandet är att göra en automatisk överföring till buffertkontot samma dag som lönen kommer. Då blir sparandet av och du behöver inte göra något. Att spara 10 procent av lönen efter skatt är ett bra riktmärke. Men misströsta inte om du inte kan spara det. Om du vill ge bufferten en skjuts kan du försöka rensa hemma och sälja saker. Att försöka dra ner på matkostnaderna är också något som du kan försöka göra för att kunna spara lite extra. Att gå mer och låta bilen stå kan också vara en sådan grej som kan göra skillnad.

Previous article

Trygga estetiska ingrepp

Next article

Anlita flytthjälp