Så håller du dig i form som senior

När du blir äldre är det viktigt att du försöker hålla dig i form för att kroppen ska hålla så länge som möjligt. Att träna, sova bra och äta näringsrik mat är grundbultarna i en god hälsa. Att hålla dig i form kan kosta en del pengar i form av gymkort eller bra mat. För att få bättre priser ska du leta efter olika seniorrabatter inom området träning och hälsa. Det finns mycket pengar att spara på att utnyttja erbjudanden. Seniorer har oftast lika bra rabatter som studenter har.

 

All fysisk aktivitet är positiv

 

När du ska motionera som senior bör fokus ligga på att försöka bibehålla styrka och rörlighet i kroppen. Alla kroppar åldras och vad som är bra motion för dig kanske inte är det för någon annan. Därför ska du tänka på att anpassa träningen efter din fysiska status. Du ska komma ihåg att all form av rörelse räknas när du blir äldre. Att motionera lite än inget alls har positiva effekter på din hälsa. Om du tränar regelbundet kommer din styrka, kondition, balans och smidighet bibehållas eller blir bättre. Det är inte bara kroppen som mår bra av att du motionerar. Du mår psykiskt bättre om du håller igång. Att vara ute i naturen är speciellt bra om du vill vårda det mentala lite extra.

Det är aldrig för sent att börja röra på dig

En sak som du ska ta med dig när det kommer till träning och rörelse, är att det är aldrig för sent att börja. Detta gäller oavsett om du är 25 år eller 75 år. Du kan alltid börja träna. Om du ska komma igång med träning är det bra att ta det lugnt i början och stegra successivt. Det går alldeles utmärkt att börja köra lättare styrketräning hemma. Om du ska styrketräna ska du helst träna två till tre gånger per vecka och du – det är väldigt bra om du tränar minst 10 minuter varje gång. Konditionsträning är också viktigt för äldre människor. Konditionsträning stärker hjärtat och är bra för blodkärl och lungor. Börja med att vara fysiskt aktiv ungefär 30 minuter om dagen. Du kan förbättra din kondition genom att gå en promenad i rask takt. Om du använder stavar blir det lite extra träning. Om du redan är vältränad kan du testa att jogga, dansa, simma eller åka längdskidor. Känslan i kroppen ska vara måttligt ansträngande.