Tips för dig som vill börja odla

Har du börjat bli nyfiken på att odla, antingen i mindre skala hemma i köket eller för att pryda trädgården med fler växter och blommor? Även om du inte har någon tidigare erfarenhet är odling ett fantastiskt och väldigt givande äventyr att ge sig ut på, och det finns mängder med tips och trix för dig som är nybörjare. Här ska vi bland annat titta närmare på något så spännande som pluggbrätten, och vad det är för något.

 

Såbrätte snällt mot plantornas rötter

Mycket av det du odlar, även en del av sådant som du sedan planterar ut i trädgården, påbörjas inomhus i liten skala. Du planterar de små fröna i mindre sålådor eller odlingslådor, där de små plantorna tas om hand medan de gror och börjar växa. I många av den här typen av sålådor blir det dock lätt att plantornas rottrådar trasslar in sig i varandra, vilket innebär en stress för dem när du sedan ska försöka separera dem vid utplanteringen, och det blir lätt ett irritationsmoment för dig. Det är här nyttan av att använda ett pluggbrätte eller flera, kommer in. Här får plantorna växa i varsin enskild cell eller såplugg, och rötterna får plats att utvecklas utan att rivalisera eller trassla in sig i varandra. Detta gör det väldigt mycket lättare när du ska plantera ut dem, och det skadar inte rötterna. Du vattnar enkelt med en bevattningsbricka under brättet, och det passar även utmärkt att använda pluggbrättet i miniväxthus – något som också är ett perfekt hjälpmedel om du är nybörjare.

Odlingsstationer och växtlampor

Om du vill odla till exempel sallad och andra bladgrönsaker men inte har en trädgård att anlägga ett odlingsland i, kan du smidigt odla grönsakerna hemma i köket istället. Med hjälp av till exempel hydrokultur – att odla i vatten – eller andra typer av odlingsstationer kan du enkelt och smidigt odla frisk och fräsch sallad och andra enkla grönsaker, och en odlingsstation är dessutom en snygg inredningsdetalj. Med hjälp av växtlampor växer och frodas plantor och grönsaker utan behovet av solljus, vilket underlättar mycket för dig som vill njuta av goda sallader. Så är du nyfiken på att börja odla är vårt bästa råd att samla information och läsa på innan du bestämmer dig för vilken typ av odling du vill börja med, och hur du bäst ska gå till väga. När du väl kommit igång och du börjar se resultat, är chanserna stora att det sporrar dig till att fortsätta. Odling kan vara allt från ett intresse till en hel livsstil.