Träning och hälsa

Kläder och modeKläder och mode

MatMat

Träning förbättrar hälsan

Det finns många fördelar med att träna, både mentalt och fysiskt. Man blir gladare, piggare, friskare och man blir även mycket starkare. Träning och motion förbättrar hälsan på många olika sätt. Därför är det väldigt bra att det blir alltmer vanligt och populärt med en mer aktiv och sundare livsstil.

Vi är mycket mer medvetna idag vad det gäller hälsa och träning. Detta bidrar till att vi kan leva ett bättre och friskare liv. Träning hjälper till med att stärka kroppens muskler och fysik och det minimerar risken för hjärt- och kärlproblem. En aktiv och sund livsstil förebygger ett flertal olika sjukdomar. Det är aldrig heller för sent att sätta igång och sikta på ett hälsosammare liv. Har man inte varit aktiv innan är det inga problem.

Håll dig frisk genom att motionera och träna regelbundet

Genom att hålla en aktiv livsstil kan man hålla sig friskare och piggare. Träningen kan hjälpa i stort sett mot allt ifrån depression, ångest och stress till benskörhet, diabetes och högt blodtryck.

Därför är det viktigt att se till att hålla igång och motionera så mycket som möjligt.

Tyvärr är det alldeles för många som idag lider av psykisk ohälsa och det kan vara svårt att få den hjälp man behöver eller hitta den formen av hjälp som funkar.

Träning är ett väldigt bra alternativ till att förbättra sin psykiska ohälsa. Man blir mer lugn, avslappnad och stressar ner. Och det hjälper mot depression, stress, ångest, sömnproblem och mycket mer. Dessutom blir man mycket gladare och piggare av att träna då träning och motion bidrar till ökade lyckohormoner i kroppen.

Förutom dessa fördelar hjälper träningen även till med att dämpa blodsockernivån, vilket minimerar riskerna för diabetes typ 2. Träningen har även en stor hälsoeffekt på högt blodtryck då träning reglerar blodtrycket och bidrar även till reducerat blodfett. Detta hjälper i sin tur emot stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.

Genom att träna stärker man även skelettet och leder, vilket i sin tur bidrar med att man minskar risken för benbrott och fallskador.

Olika typer av träning

Många tycker att ordet träning kan låta både jobbigt och tråkigt. Men träning kan faktiskt vara väldigt kul om man hittar den typen av träning som passar.

Det finns många olika former av träning att välja mellan. Många kan gilla att styrketräna eller endast träna kondition medan andra tycker att dans, yoga eller andra sporter kan vara roligare.

Det gäller att hitta det man tycker är kul för att kunna hålla igång och träna flera gånger i veckan.

Man behöver inte alltid heller gå någonstans för att träna då man även kan träna hemma. I vissa fall behöver man inte ens ha redskap för att kunna träna i sitt hem.

Yoga och meditation för ett lugnare liv

Idag lever vi i ett väldigt stressigt samhälle. Man ska kunna ha många bollar i luften och hinna med att vila och återhämta sig. Något som kan vara väldigt svårt för många.

Det är väldigt viktigt att man hittar ett sätt som passar för att kunna varva ner och återhämta sig. Men att hitta ett sådant alternativ är inte alltid det enklaste.

Yoga och meditation har länge hjälpt människor att stressa ner och återhämta sig. Det är en väldigt bra träningsform som hjälper till att stärka både kropp och själ.

För att kroppen ska kunna må bra, behöver man ha ett lugnt sinne. Genom meditation och yoga kan man sova bättre, minska depression och förbättra minnet. Tro det eller ej kommer även kroppen att bli väldigt stark av att utöva yoga. Att träna med sin egen kroppsvikt är mycket effektivare än vad man kan tro.

Många kan tro att det är svårt att lära sig att meditera och utöva yoga men så är det inte.

Man kan enkelt sätta igång hemma själv med hjälp av Youtube eller andra hemsidor. Självklart kan man även gå på yogaklasser för att kunna fördjupa sig ännu mer och bättre.

Fördelar med yoga och meditation

Förutom att yoga och meditation är väldigt avslappnade är det även bra för mycket annat.

Har man sömnproblem kan yoga och meditation vara den ultimata lösningen på problemet, eftersom man lär sig att slappa av och får ro i sinne och själ.

Meditation hjälper även till med att förbättra minnet och öppna upp den kreativa sidan i hjärnan, vilket kan vara till stor nytta i vardagen och i arbetslivet.

Man förhindrar även huvudvärk och detta beror mycket på att man ofta får huvudvärk på grund av att man är spänd och stressad. Och genom att meditera och utöva yoga blir man mer avslappnad, vilket bidrar till att man får mindre huvudvärk.

I studier har man även kunnat se en väldigt stor effekt på hjärtat. Genom att vara mindre stressad, vara avslappnad och ha sinnesro kommer hjärtat och kärlen att må bättre. Detta bidrar även till en minskad risk för stroke och hjärtinfarkter.

Det är stor del av vår hälsa som är kopplad till sinnet och därför är det viktigt att komma ihåg att ta hand om både kropp och själ, vilket yoga och meditation gör!

Vitaminer och kosttillskott

När man tränar och lever en aktiv livsstil är det viktigt att även äta rätt och få i sig vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

För att kroppen ska kunna må så bra som möjligt är det viktigt att få i sig rätt näring. Om man inte får i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver kommer man inte orka träna eller kunna bygga muskler, får näringsbrist och sämre immunförsvar. Därför är det viktigt med vitaminer, kosttillskott och näringsrik kost.

Man kan tro att genom att äta rätt kommer man att få i sig de vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver, men så är det inte. Våra matvaror innehåller inte alltid rätt mängd med näring och vitaminer som kroppen behöver, och därför behöver man använda sig av extra kosttillskott för att kompensera detta.

En del vitaminer kan även ha andra källor än mat. D-vitamin är en av dessa vitaminer, vars största källa är solen. För oss här i Sverige kan det under vintern vara väldigt svårt att få tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin påverkar depression, benskörhet, immunförsvaret och andra funktioner. Därför är det viktigt för vår hälsa att vi ser till att ta kosttillskott som kan kompensera för detta.

Boosta kroppen med vitaminer

Vitaminer och kosttillskott är avgörande för vår hälsa och det är just därför man måste boosta kroppen med de extra vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Andra viktiga mineraler som kroppen ofta kan ha brist på är magnesium, kalk och zink, dessa mineraler är avgörande för en bra hälsa och kroppens funktion.

Det är också viktigt att komma ihåg att man inte kan skippa måltider för att man tar kosttillskott, utan det ska kombineras ihop med en bra kost.

Att tänka på vid val av vinterjacka!

När det är kallt ute är det viktigt att vi håller oss varma och friska, därför är det bra att ha en varm, snygg och skön jacka. Vid val av vinterjacka är det bra att fundera över vad huvudsyftet med jackan ska vara. Om man ska ha jackan till vardags och inte brukar vara utomhus mycket, så kan man välja något varmt men simpelt.

Är man istället ute efter en jacka som passar friluftsliv och skidåkning behöver man ha en mycket mer funktionell vinterjacka för att klara av sina äventyr.

En riktigt bra och funktionell vinterjacka ska vara vatten- och vindresistent och innehålla varm fordring. Annars kommer det vara svårt att kunna hålla sig varm under flera timmar i sträck när man är utomhus. En del jackor kan även vara anpassade för att inte släppa ut någon kroppsvärme för att kunna vara så varma som möjligt.

Söker man däremot en vinterjacka för vardagssysslor kan man välja en mer simpel jacka. Många gånger kan man även vilja ha en snygg jacka till vardags, vilket är en större möjlighet om man inte behöver ha en funktionalitet på samma sätt.

Så klär du dig varmt under vintern

Vintern här hemma i Sverige blir oftast väldigt kall och då är det bra att man klär sig varmt. Speciellt om man brukar hålla sig mycket utomhus, då är det extra viktigt att klä sig rätt för att undvika köldskador.

Det allra bästa alternativet för att hålla sig varm under vintern är att använda sig av termobyxor, varm jacka, halsduk, mössa och vantar. Men det är inte riktigt det snyggaste alternativet.

Istället för att använda sig av termobyxor och sådant kan man klä på sig med flera lager. Man kan ta på sig långkalsonger, strumpbyxor eller leggings under sina byxor för att hålla benen varma och matcha det med ett par snygga och varma kängor. Och under jackan kan man ladda upp med flera lager med tröjor, t-shirt och huvtröjor.

På så sätt kan man ta på sig det man tycker är snyggare och samtidigt hålla sig varm.

Men även om man klär sig med flera lager av kläder ska man inte glömma bort händer och huvudet. När händerna och huvudet är varma så håller man sig mycket varmare, så därför ska man se till att ha ett par snygga vantar och en snygg mössa för att kunna hålla sig så varm som möjligt!

Vegetariskt behöver inte vara tråkigt!

Idag är människor mycket mer medvetna om vad de stoppar i sig. Många har börjat äta mer hälsosamt och det är även mer populärt än någonsin att äta vegetariskt.

En vegetarisk kost kan låta skrämmande i mångas öron, man kan tro att det är tråkigt och att det enda man får äta är grönsaker. Men så är det inte, idag har man väldigt bra alternativ till kött, kyckling och fisk att välja bland.

De flesta vegetariska produkter har även kött- och kycklingsmak och är väldigt goda. De är också väldigt lätta att tillaga och kommer i många olika former. Med dagens vegetariska alternativ kommer man inte att känna saknaden för kött! Dessutom är produkterna fyllda med naturliga och väldigt nyttiga proteiner som kommer att förse kroppen med all näring som den kan behöva.

Göra egna vegetariska köttbullar och biffar

Vegetarisk kost innehåller mycket mer än bara grönsaker och bönor, som många kan tro att den gör. Utbudet av vegetariska produkter har ökat väldigt mycket under de senaste åren då även efterfrågan har ökat.

Idag kan man hitta allt från vegetarisk bacon till nuggets. Alla dessa smakar otroligt gott och man kommer nästan inte ens märka någon skillnad på det vegetariska och icke vegetariska.

Bland dessa fantastiska produkter kan man även finna vegetarisk köttfärs i både formbara och icke formbara varianter. Den formbara färsen passar utmärkt när man vill göra egna köttbullar eller andra sorters biffar. Man är inte längre begränsad till att köpa färdiga köttbullar eller biffar, som man varit förut.

En god och nyttig frukost

Frukosten är dagens viktigaste måltid. En nyttig, god och bra frukost kan se till att göra dagen bättre än vanligt. Därför är det bra att hitta nyttiga och goda recept som man blir mätt och glad av.

Äter vi rätt, kommer vi också att vara starkare, mer kreativa och pigga!

Ett riktigt enkelt och gott tips för en bra frukost är havregrynsgröt.

Havregrynsgröt går att tillaga på många olika sätt och den ser till att man blir mätt, stark och pigg.

Det är en frukost som går att tillaga ganska snabbt och enkelt. Och med en god topping kommer detta att vara den frukosten man längtar mest efter.

Tips!

Ett väldigt enkelt och gott sätt att tillaga sin havregrynsgröt på, är att koka den i mjölk. Man kan använda sig av den mjölksort som man gillar bäst. Genom att koka gröten i mjölk blir den krämigare och godare.

För att göra gröten ännu nyttigare kan man även tillsätta lite gurkmeja och ingefära i pulverform. Detta kommer inte att kännas av i smaken och man får i sig extra med nyttigheter.

Sedan kan man toppa gröten med lite bär eller banan, jordnötssmör och lite lönnsirap. Detta blir så gott att det nästan är beroendeframkallande!

Vid vidare frågor och funderingar kan ni använda er av kontaktformuläret nedan.

Träning, hälsa, mode och matTräning, hälsa, mode och mat

Previous article

Behandla muntorrhet själv